Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | Gazul radioactiv din casele românilor. Accelereaza riscul de dezvoltare a cancerului pulomonar

Nu il vedem, nu il mirosim iar autoritatile par fara grai cand vine vorba sa ne avertizeze in privinta pericolului la care ne expunem.

D.S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Este vorba despre radon, un gaz radioactiv, care se gaseste in concentratii foarte mari in Romania si care accelereaza riscul de dezvoltare a cancerului pulomonar.

Radonul se degaja din sol si patrunde in interiorul cladirilor prin crapaturile din fundatie, dar si prin apa de la robinet. Adevarata problema o reprezinta produsii de dezintegrare ai radonului, care se lipesc de particulele de praf, pe care ulterior noi le inspiram.

CODRUT CHERESTES, specialist in dozimetrie: Cu cat particula de praf este mai mica, cu atat o sa ajunga mai departe. Se fixeaza, se dezintegreaza si atunci particula rezultata va crea niste microleziuni. Cea mai mare problema o reprezinta particulele de ADN.

Citeste si: Bolnavă de cancer, Rona Hartner a luat o decizie neașteptată. Ce face artista

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Organismul incearca sa refaca ADN-ul, insa intr-un final se poate ajunge la cancer. Organizatia Mondiala a Sanatatii a plasat radonul pe primul loc in topul declansarii cancerului pulmonar in cazul nefumatorilor.

ALEXANDRA MARIN- REPORTER STIRILE KANAL D: Potrivit specialistilor, cei mai afectati sunt mai ales cei care locuiesc la demisol si parter intr-o zona cu o concentratie mare de radon. Riscul de a dezvolta cancer pulmonar este mult mai mare, iar potrivit statisticilor, in tara noastra mor anual intre 1500 si 1800 de persoane din cauza radonului.

Sunt vizate in special locuintele bine izolate, dar slab aerisite. Autoritatile nu au reusit sa faca o harta de risc care sa scoata in evidenta zonele cu probleme.

Universitatea Babes _Bolaly din Cluj a initiat singurul demers in acest sens de pana acum. Potrivit rezultatelor, in zonele Zalau si Campulung Moldovenesc sunt cele mai mari concentratii de radon din Romania.

CODRUT CHERESTES- specialist in dozimetrie: Masurile pe care le putem lua..pai in primul rand trebuie aerisita casa mai bine. Asta nu inseamna costuri, ci o disciplina, dar ca sa stiu daca am o problema sau nu trebuie sa masor.

Dar pentru ca autoritatile romane neglijeaza problema radonului, nici oamenii nu sunt foarte informati.

In multe state civilizate, autorizatiile de contructie se elibereaza in functie de concentratia de radon din zona in care urmeaza sa se ridice imobilul.

Citeste si: VIDEO| Cel mai mare nivel al radiațiilor din ultimele zile. La ce riscuri ne expunem

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI