„România e țara în care salariile sunt singurele ce nu rivalizează cu restul Europei. Prețurile, în schimb, au ținut pasul, ba chiar le întrec de multe ori pe cele din magazinele de peste hotare. În timp ce germanii, olandezii sau spaniolii își pot umple coșurile cu bunătăți la prețuri decente, la noi, oamenii nu știu cum să își drămuiască fiecare leu ca să poată cumpăra măcar alimentele de bază”,

a transmis Simona Pătruleasa.

Prețuri decente în Spania și Germania

Facem o oprire în Germania, acolo unde un român a umplut sacoșa cu tot soiul de alimente, de la cele de bază, precum carne, ulei, făină sau legume, până la produse care să-i satisfacă poftele.

„Ulei, piaptăn, salam, cofraj cu oua, papuci de muncă. Afine, legume, inimioare de pui, două cutii, două pungi de făină”, a spus un român aflat la cumpărături în Germania.

Citește și: VIDEO- Tu știi ce cumperi de la raft? 10% dintre alimentele de la raft sunt contrafăcute

Totalul a fost nici mai mult, nici mai puțin de 100 de euro, adică 500 de lei. Spre comparație, românii se plâng că această sumă le-ar ajunge pentru foarte puține alimente, nicidecum o sacoșă doldora de cumpărături.

Și doamna Coco, care locuiește în Germania, a umplut coșul cu bunătăți: de la pui întregi, la legume proaspete sau iaurturi.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„70 de euro, fetelor”, a spus femeia.

Un alt test făcut de acest tânăr într-un supermarket care există atât la noi, cât și la nemți, arată că unele alimente sunt chiar mai scumpe pe rafturile de la noi.
„85 de cenți bucata, din asta mare. 3.99 euro kilogramul așa, sau 85 de cenți așa, unul. Iau castraveți. Cel mai ieftin lapte 1.05 euro”, a spus tânărul.

După un calcul simplu, diferența este de doar un leu în plus la coșul din Germania. Însă, judecând după venituri, aflăm că din salariul minim din Germania îți poți lua 37 de astfel de coșuri, în timp ce cu salariul minim din țara noastră îți cumperi doar 9 coșuri cu alimente de bază. Așa că nu e de mirare că pungile românilor sunt mai mici și mai goale.

Ne mutăm într-un supermarket din Spania. Aici kilogramul de cireșe costă aproximativ 5 euro, adică în jur de 25 de lei. Surpriza vine chiar de pe plaiuri mioritice, unde kilogramul de fructe dulci și zemoase ajunge și la prețuri cuprinse între 180 și 250 de lei, adică și de 10 ori mai mult decât în Spania.

Și cu olandezii putem concura la prețuri, dacă ne uităm la cât costă o pâine.

„Niște pâine bună 1,70 euro, 1,80 de euro”, a spus o persoană.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

La noi, în schimb, găsim pe raft inclusiv pâine la 10 lei. Iar cea la 500 sau 700 de grame are prețuri apropiate de cele din Olanda.

În prezent, țara noastră are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: