VIDEO Gerul a explodat facturile la gaze. Oamenii sunt disperați: „1112 lei pentru o garsonieră?!”

Din cauza consumului ridicat, furnizorii au fost nevoiți să apeleze la importuri, ceea ce a dus la o creștere a tarifului din factură.

„Gerul din februarie a adus la o explozie a facturilor la gaze. Consumul a fost atât de ridicat încât furnizorii au apelat la importuri scumpe, iar cei care au pornit centrale la maximum s-au trezit cu facturi de două ori mai mari”, a spus Cosmin Cernat.

„Eu plătesc în fiecare lună la gaze peste trei sute de lei, peste trei sute de lei.

Am și de patru sute de lei. Mi-a venit factura la gaze 1112 lei și e o garsonieră. Cum poate să vină o factură la gaze 1112 lei?!”

Alții deja s-au obișnuit cu scumpirile, așa că șocul nu a fost la fel de mare: „La gaze cam o mie trei sute. Cam cu cinci sute de lei(n.red. mai mult)”.

Sunt trei motive pentru care ne-am putea trezi că avem de plătit o avere pentru gaze.

În primul rând, puținele grade din termometre i-au făcut pe mulți să pornească centrala la maximum, iar orice grad în plus la termostat se simte din plin în factură: „Undeva la optzeci de lei și în februarie venea mi-a venit undeva la două sute și, două sute șaizeci, nu mai știu exact”.

În plus, din cauza consumului ridicat, furnizorii au fost nevoiți să apeleze la importuri, ceea ce a dus la o creștere a tarifului din factură: „Am avut o lună februarie în care au trebuit să cumpere importuri, importuri care au fost la prețuri

foarte mari. Prețul cu care l-au facturat mulți dintre aceștia a fost de zero treizeci și unu, dar nu peste zero treizeci și unu. Anul trecut, în luna februarie, era undeva la zero virgulă douăzeci și opt de lei- zero douăzeci și nouă de lei cu tot cu TVA kilowattul, de aia zic o creștere de circa zece, doisprezece la sută față de anul trecut.”

Un alt motiv ar fi că suma cuprinde mai multe luni de consum, așa că este nevoie să fim atenți la ce scrie în factură și să vorbim cu furnizorul dacă observăm o eroare. Partea bună este că schema de plafonare a fost extinsă până anul viitor, dar doar pentru gaze. Dacă vorbim despre energie electrică, în vară consumatorii vor avea de suferit.

„Majoritatea românilor plătesc acum șaizeci și opt de bani pe kilowatt/oră, ceea ce la un consum de o sută de kilowați/oră lunar înseamnă o factură de șaizeci și opt de lei.

Dacă ne raportăm la prețurile neplafonate din vară, acestea pornesc de la unu virgulă unu lei kilowatt/oră, ceea ce înseamnă o factură de o sută zece lei pentru același consum, adică o creștere de șaizeci la sută. Aproximativ patru virgulă trei milioane de români vor simți această scumpire”, a explicat Georgiana Grimm, reporter Kanal D.

Pentru restul românilor care au un consum mai mare, scumpirea nu va fi atât de aspră.

Costul energiei electrice va crește pentru aceștia cu aproximativ treizeci și cinci la sută.


Reporter

Mereu am știut că vreau să fiu jurnalist.... până la urmă, cui nu îi place să apară la televizor să-l vadă rudele și vecinii? Am zeci de filmulețe din copilărie în care îi intervievez pe părinții și bunicii mei – probabil sunt printre cele mai bune interviuri ale mele.

Am făcut Facultatea de Jurnalism și Științe Sociale la Universitatea Hyperion, însă visul meu a început să prindă contur abia când m-am angajat la o televiziune de știri. Acolo am învățat de fapt ce înseamnă meseria de jurnalist, cum să faci o știre, cum să pui întrebarea potrivită la momentul potrivit, cum să scoți în față problemele oamenilor.

În mare parte fac materiale economice – despre credite, salarii, cheltuieli, economii și afaceri. Dar îmi place să vorbesc și despre problemele legate de mediu, precum poluarea și cât de important este să reciclăm și să risipim cât mai puțin.

Îți Recomandăm Și...