Investițiile în parcuri eoliene prind avânt la noi în țară. Uriașele moriști care transformă vântul în energie verde sunt tot mai întâlnite pe câmpuri, printre culturile de cereale. Într-o comună din Iași, pe un teren de 23 de hectare, au fost deja instalate cele mai mari turbine montate vreodată în România, iar la finalul anului vor începe să producă energie.

Investiție de zeci de milioane de euro

Cu 90 de milioane de euro, în comuna Ruginoasa din Iași au fost montate zece turbine gigant.

O astfel de turbină are peste 125 de metri înălțime și o putere de 6 megawați. Sunt cele mai mari de la noi din țară, iar parcul eolian de aici, din Ruginoasa, va livra în Sistemul Energetic Național, o cantitate considerabilă de energie, peste 150 de mii de megawați în fiecare an.

Astfel de investiții se fac doar în zonele unde vântul suflă cu putere. Litoralul Mării Negre, Banatul, zonele de munte și de podiș din Moldova au cel mai mare potențial de la noi din țară.

Citește și: Româncă prinsă cu cocaină de 80.000 de euro, pe Aeroportul Henri Coandă. Femeia urma să plece spre Tel Aviv

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Au fost montate dispozitive de măsurare a vântului încă de acum 10 ani și faptul că toate studiile au arătat eficiența acestor eoliene, atunci proiectul s-a făcut la Ruginoasa. Banii ăștia au venit mănușă pentru noi, pentru că a trebuit să suplimentăm niște bani pe proiectul Anghel Saligny la asfaltare și numai bine contribuția noastră am asigurat-o din acești bani, a declarat Dănuț Nechifor, primarul comunei Ruginoasa.

Taxa pe care investitorul a plătit-o către primăria Ruginoasa pentru eliberarea autorizației de construire a fost de 900 de mii de lei. În plus, firma va plăti, an de an, taxe și impozite către bugetul local.

Pe 8 octombrie, vântul ne aducea 30 la sută din producția totală de energie, locul 3 pe continent și exporturi uriașe. Pe 16 octombrie, turbinele eoliene aveau o pondere de 23 la sută, plasând țara noastră pe locul 6 în Europa.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si