„Goana după cumpărături nu ne golește doar portofelele, ci și sănătatea. Numai în ultimele două săptămâni s-a înregistrat o creștere cu 50% a cazurilor de gripă, iar medicii atrag atenția. Aglomerația din magazine ne poate îmbolnăvi serios. Valul cel mai mare este așteptat imediat după sărbători”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Cazuri de gripă în creștere

La spitalul Matei Balș din Capitală se prezintă zilnic minim 15 persoane cu gripă. Din fericire, cele mai multe cazuri nu sunt grave și se pot tratata cu ușurință.


„De sâmbătă am tot acuzat anumite simptome și am venit să vedem ce se întâmplă cu fetițele. Este perioada virozelor și a răcelilor și am zis să prevenim complicațiile care pot apărea pe parcurs”, a spus o femeie.
Medicii atrag, însă atenția. O posibilă cauză a numărul de tot mai mare de infecții este chiar aglomerația din magazine. Oamenii se înghesuie la casele de marcat, pe coridoare, creând astfel un mediu propice pentru transmiterea virusurilor.
„Da, este o creștere a numărului de cazuri de gripă. Nu trebuie exclus faptul că aglomerațiile favorizează numărul cazurilor de gripă”, a explicat dr. Cătălin Apostolescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
Iar asta se adaugă factorului principal al virozelor din aceasta perioadă: fluctuațiile de temperatură.

Citește și: Medicii trag un semnal de alarmă. România este lovită de un val de viroze respiratorii

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

„Nu este exclus nici faptul că, într-adevăr, imediat după sărbători să ne trezim cu o creștere accelerată a numărului de cazuri”, a mai adăugat medicul.
Cauza? Lipsa vaccinării. Medicii de familie duc adevărate lupte de convingere pentru ca pacienții să se imunizeze cu vaccinul antigripal.
„În ultimele 3 săptămâni ne confruntăm cu tot mai multe cazuri de gripă. Anul acesta, foarte puțini pacienți au ales să se vaccineze pe motiv că au o imunitate bună, că n-au mai răcit demult sau că le este frică de reacțiile adverse produse de vaccin”, a explicat un medic de familie.


Însă, acest obicei poate atrage după sine complicații. La policlinici și în camerele de gardă se prezintă zilnic zeci de persoane cu diverse probleme respiratorii.
Într-adevăr, purtarea măștii de protecție reprezintă o măsură de prevenție, alături de spălatul riguros pe mâini. La finalul acestei luni, dar și la început de an sunt așteptate creșteri ale cazurilor de gripă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si