In articol:
În vreme ce autoritățile anunță măsuri de sprijin pentru produsele românești, realitatea de la raft și din piețe ne arată că suntem sufocați de importuri! Aproape 70 la sută din alimente vin de la străini spun specialiștii din industrie. Grav este că și unele produse vândute ca fiind românești sunt, de fapt, tot importuri, a transmis Cristian Sabbagh.
Românesc mai nimic, importuri cu duiumul
Considerată cândva grânarul Europei, acum țara noastră a ajuns să importe aproape tot ce se găsește în magazine. Într-una dintre cele mai mari piețe de pește, de pildă, bibanul și dorada vin din Grecia, iar macroul și somonul din Norvegia.
Import cam 70-80 la sută din ceea ce consumă deci practic cam tot peștele oceanic.
Și la capitolul carne de porc suntem deficitari. Aproape 90 la sută din ce ajunge pe piața de la noi vine din țări precum Spania sau Ungaria. Importurile au crescut de la 240 de milioane de euro la 800 de milioane de euro în 10 ani.
Am pus în coș mai multe produse, dar niciunul românesc. Mălaiul și făina provin din Ungaria, fasolea este importata din Egipt. Țara de origine a orezului diferă de la Grecia, la Italia și pană la Myanmar. Iar o parte dintre dulciuri sunt din Ucraina. Cât despre materiile prime folosite la obținerea sării, a zahărului sau a uleiului, acestea sunt aduse din afara Uniunii Europene.
Nu stăm bine nici măcar la capitolul patiserie. Locul prăjiturilor românești a fost luat de croissante și foietaje congelate. Croissant cu șuncă și cașcaval, croissant bavarez, toate din produs congelat, iar producătorul este din afară.
Majoritatea vin din import. Din păcate suntem o țară de consum, nu mai suntem o țară care avem producție proprie, a spus o persoană.
- De exemplu, la carne nu era carne românească deși scria produs românesc. Carne de porc.
- Dar de unde?
- Din afară. N-am văzut clar că era mai mult șters, a spus o altă persoană.
Și 70% din necesarul de lapte și de produse lactate vine din import. În aceste condiții, aducem materie primă din Ungaria, Estonia sau Danemarca.