„Grindina a făcut prăpăd la Bistrița, unde peste 200 de gospodării au fost afectate. Bucățile de gheață cât pumnul au distrus acoperișurile, pereții caselor și hectare întregi de culturi. Până și specialiștii sunt șocați de violența fenomenelor extreme și avertizează că ar putea fi înregistrate episoade similare și în perioada următoare din cauza schimbărilor climatice”, a spus Christian Sabbagh.

Ca niște ghiulele au căzut bucățile de gheață în Beclean, județul Bistrița-Năsăud.

O familie a fost surprinsă de furtună și a rămas captivă în mașină. Grindina a spart geamurile autoturismului, iar oamenii s-au acoperit cu pături și perne ca să nu fie loviți

„Stai acolo, că ne lovește!”.

Citește și: VIDEO Când scăpăm de furtuni? Meteorologii de la ANM au făcut anunțul

Furtunile cu grindină au făcut dezastru

Cod roșu de grindină a fost și în Săsarm. Furtuna a făcut ravagii în doar câteva zeci de minute. Astăzi, oamenii au fost nevoiți să se apuce de reparații.

„Uitați! Mi-a rupt acolo... Tot, tot! Casa, tot, tot! Uitați acolo, sus în grădină... Un măr și un nuc... I-a scos din rădăcină, i-a azvârlit în gard și l-a rupt. Totul e stricat”, a spus o doamnă.

Doamnă Mărioara locuieste singură. Biata femeia s-a trezit cu toată casa și grădina distruse de gheață uriașă.

S-a baricadat în locuință în momentul în care a început vijelia, iar când a ieșit afară, a văzut dezastrul.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Am văzut că-i gheață. N-am știut nimic, am stat în casă... Bătea așa de tare de mi-am pus degetele în urechi să nu aud”.

„Numai gheață... După casă încă e foarte multă. Foarte multă și mare. Am crezut că e sfârșitul lumii”.

Și această femeie are toată gospodăria distrusă. Bucățile mari de gheață, care au căzut timp de câteva minute, au nimicit tot ce era în curte.

„A fost vântul și o negreală de n-am mai văzut nimic. Vreo 15 minute să fi ținut. Nu aș putea să vă spun. A fost dezastru”.

Reporter: Aveți pagube mari?

„Foarte mari! Toată viața am lucrat și uitați, totul s-a dus!”.

Acest fenomen meteo extrem este unul foarte rar

Peste 240 de gospodării din localitatea Săsarm au fost afectate de vremea extremă. Sunt pagube uriașe la tot pasul, iar oamenii se gândesc îngroziți la momentele pe care le-au trăit. Pereții caselor arată ca după război. La Răducăneni, în județul Iași, codul galben de vremea rea a adus furtuni și ploi cu grindină.

Bucățile de gheață, mari cât o minge de tenis, au distrus culturi, solarii și mașinile localnicilor. Vremea s-a deslănțuit și în județul Buzău. În mai multe sate, bucăți de gheață aproape cât oul de găină au căzut pe pământ, spre disperarea localnicilor.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Uitați ce dimensiune au avut! Ce bucăți de piatră am avut în localitatea Lopătari... De mărimea nucilor”.

Citește și: VIDEO Loviți de bucăți de grindină! Furtunile au făcut prăpăd în România!

Tot în Buzău, un nor cu activitate electrică neobișnuit de intensă a fost filmat de martori. Mai mulți localnici au înregistrat fulgerele interminabile. Specialiștii spun că am fost loviți de un fenomen pe cât de violent, pe atât de rar. Fenomenul este numit „efect de tren”. Concret, deasupra unei regiuni au apărut mai multe multicelule care s-au deplasat una după alta, exact ca un tren, fiecare vagon fiind o celulă din care a plouat și a căzut grindină din abundență.

„Furtunile din ultimele două zile din România, au fost furtuni cu grindina asta de mari dimensiuni, care în general e un fenomen rar. Să văd imagini cu impact direct asupra oamenilor, asta e destul de... Am mai văzut de câteva ori până acum și sunt extrem de rare. Niciodată în România!”, a spus Bogdan Antonescu, expert fenomene meteo extreme.

Experții avertizează că și în perioada următoare ar putea fi înregistrate fenomene violente similare, din cauza schimbărilor climatice cu care ne confruntăm.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si