„Grindina și seceta lovesc, pe rând, culturile. Este situația în care se află mulți fermieri din sudul României. Furtunile extreme au adus cantități record de apă și gheață de dimensiuni mari. Chiar și așa, seceta nu dispare. Apa se evaporă rapid, așa că pomii și restul culturilor trec dintr-un șoc termic în altul. Pierderile sunt de zeci de mii de euro pentru fermieri!”, a transmis Christian Sabbagh.

„Era apa la patru metri, acum s-a dus la șapte metri. E pustiul Doljului”, a spus un fermier.

Citește și: VIDEO Arșița nu-i dezlipește de pământ! Cum fac față oamenii acestor temperaturi ridicate?

Fermierii au suferit pierderi uriașe

Sahara Olteniei se confruntă cu secetă, în ciuda ploilor masive, iar grindina a distrus pepenii care ar fi trebuit recoltați în săptămânile următoare. Acum, fermierii sunt nevoiți să îi arunce.

„A afectat cultura mică. E compromisă 100%”.

Ne mutăm în Mehedinți. Petre cultivă 1500 de hectare cu cereale. Dintre acestea, peste 1000 au fost distruse de grindina adusă de furtuna de cod roșu.

„Avem rate, avem credite. Să putem... în măsura în care putem să amânăm ceva, altfel suntem în stare de faliment”, a spus Petre Vidan, producător.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

O soluție ar putea fi asigurarea culturilor de grâu, porumb sau floarea soarelui.

Numai că...

„Mi-ar fi trebuit un capital de 100 de mii de euro ca să-mi asigur toate culturile. Băncile ne refuză total”.

Și rachetele antigrindină ar fi putut împiedica dezastrul, dar partea de sud a județului nu beneficiază de așa ceva.

„La tehnologia de astăzi, statul măcar atâta lucru să facă. Hai, nu ne ajută cu seceta, nu ne ajută cu irigațiile, dar cu fenomenul de grindină ar fi trebuit să ne ajute”.

Pagubele sunt greu de suportat, inclusiv de fermierii care au suprafețe mai mici.

„În ferma mea am estimat o pierdere de 58 de mii de euro. Situația în Mehedinți este deosebit de gravă, pentru că toate parcelele au fost afectate în proporție de peste 80%”, a spus Molnar Endre, fermier.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Furtuna a fost atât de puternică încât a distrus nu doar culturile din câmp. În comuna Cerneți, din Mehedinți, ploaia cu piatră a spart geamurile serelor cu flori. Nici fructele nu au scăpat de furia naturii.

„Pagubele sunt în totalitate, 100%. Vorbim de o suprafață de opt hectare de pomi și unul de vie. Vorbim de zeci de tone de cais, vișini, pruni, struguri. Toate firmele pe care le-am contactat nu fac asigurări pe partea asta de culturi”, a precizat Daniel Zăman, pomicultor.

Citește și: VIDEO Grindina uriașă și controversa rachetelor. Ce părere au oamenii despre sistemele antigrindină

Climatologii spun că nu vor dispărea culturile

Cultura, la fel ca oamenii, nu vor dispărea, spun climatologii.

„Fiecare dintre noi va trece prin acest proces de adaptare treptată și observăm că violența fenomenelor meteo e diferențiată între urban și rural”, a transmis Elena Mateescu, directorul general ANM.

Procesul de adaptare nu este însă ușor, iar în agricultura înseamnă costuri importante, suportate inclusiv de clienți, prin inflație.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si