„Habar nu avem ce mâncăm când vine vorba de fructe și legume, fie că vorbim despre cele de import sau locale, căci și agricultorii români au început să facă abuz de pesticide. Oamenii sunt convinși că de multe ori înghit substanțe otrăvitoare, doar că n-au încotro”, a transmis Simona Pătruleasa.

Habar nu avem ce mâncăm

Doar în unele magazine ne lovim de astfel de avertismente și doar la fructele de import.

E lesne de înțeles. Există riscul ca multe dintre ele să fi fost tratate cu substanțe toxice care nu fac bine sănătății. Și la legume se întâmplă asta. Și nu doar la cele venite din alte țări, dar și la cele românești.

„Cred că sunt cu pesticide 100%, pentru că arată de multe ori mult prea bine!”, a spus un client.

Citește și: VIDEO- Patria lubenițelor devine raiul căpșunelor. În Călărași, Dolj, producătorii sunt mândrii de recoltele lor

De unde să știm câtă vreme autoritățile nu controlează aleatoriu sau deloc legumele și fructele care intră în țară sau pe cele locale? Instituția care se ocupă de testarea legumelor și fructelor produse în România este Autoritatea Națională Fitosanitară, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Ne-am nimerit într-o zi de joi în laborator, când fuseseră prelevate probe de la verdețurile de sezon: salată, ceapă, usturoi, spanac și ridichi.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Din puțin peste 300 de probe analizate în laboratorul din București anul acesta, 11 au fost neconforme. Adică, nivelul de pesticide găsit depășea valorile maxime admise.

Așadar, 15 probe pe zi comparativ cu cantitățile uriașe care se vând în toate piețele din țară sunt o picătură într-un ocean. Mai mult nu se poate. Autoritatea Fitosanitară are doar două laboratoare în toată țara, cel din București și unul în Mureș.

În magazine și în piețe e ca la loterie.

De controlul la legumele și de fructele aduse din alte țări se ocupă Autoritatea Sanitar Veterinară. În mod normal tot ce-i pe piață ar trebui să fie sigur, în realitate însă știm că nu se întâmplă asta. Nu de puține ori au fost găsite produse pline de pesticide.

Ar trebui să mergem pe mâna comercianților care ne asigură că perele din Italia, căpșunele din Grecia sau lubenița de Maroc n-au fost tratate cu pesticide în exces.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Concluzia este că habar nu avem ce mâncăm de multe ori. Controalele făcute sunt prea puține în comparație cu cantitățile uriașe de fructe și legume care intră în țară. Specialiștii ne recomandă să le spălăm bine înainte să le consumăm. Și încă un lucru important: să nu mai căutăm doar perfecțiunea la raft.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si