Munţi de haine, genţi, încălţăminte, parfumuri şi cosmetice contrafacute au confiscat poliţiştii după ce s-au autosesesizat în urma unor anunţuri postate pe internet.

Citeste si: Hainele de firma, teapa anului pe Internet

David este un tânăr îmbrăcat din cap până în picioare în haine scumpe, de brand. Recunoaşte că a dat comandă şi de pe internet, însă, numai de pe site-uri oficiale sau din surse sigure.

"Din mediul online, site-uri. Este un mediu safe, atât timp cât le verifici, este o întreagă comunitate de resale", explică el.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Totuşi, are şi prieteni pe care mediul de vânzări online i-a păcălit: "Nu au fost destul de atenţi la detalii. S-au văzut cu persoana respectivă, au plătit un preţ la fel de mare ca pentru o pereche reală şi şi-au dat seama printr-un prieten care ştia mai bine detaliile că perechea nu este originală", spune David.

Citeste si: VIDEO| Veniturile românilor au pierdut demult lupta cu inflația, iar fenomenul este cât se poate de vizibil, mai ales, în orașele sărace

"Pe net sunt multe site-uri fake"

Sofia, o tânără pasionată de încălţăminte scumpă a fost şi ea una dintre victimele comerţului online.

"Adidaşii mi-i iau de la firme gen McQueen sau Dior. Mi-am comandat o pereche de UNC-uri care sunt vreo 1.800 de euro şi mi-au venit fake-uri. Pe net sunt multe site-uri care sunt fake. Mi se pare că, în general, reclamele de pe Instagram sunt fake".

Numai anul trecut poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor Economice au confiscat produse contrafăcute care, pe piaţă, ar fi valorat peste 60 de milioane de lei şi au deschis 1.333 de dosare penale.

"Mediul online este un mediu propice pentru tot felul de activităţi comerciale şi implicit pentru activităţi ilicite. Ce altfel de mediu este mai propice ascunderii identităţii decît mediul online? Interacţionaează cu cumpărătorul fie printr-o aplicaţie, fie printr-o reţea socială, fie prin intermediul unui site unde nu prezintă niciun fel de date de identificare. Recomandăm, în cazul achiziţiilor online, de astfel de produse, plata să se facă numai după verificarea conţinutului coletului şi după ce se asigură că a primit ce a comandat", spune Viorel Andrei, dir. adj. al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor Economice. 

Prețul produsului, un semn de întrebare

Un alt semnal de alarmă, la care ar trebui să fim atenţi, spun specialiştii, este preţul produsului: orice oferta prea buna ca sa fie adevarata ar trebui sa ne ridice un semn de intrebare.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pe o platformă online, găsim o pereche de încălţăminte de la un brand cunoscut la preţuri începând de la 150 de lei până la aprox 700 de lei. Pe de altă parte, preţul oficial este de 775 euro.

"Produsele orginale sunt din materiale naturale, calitative, au fermoare metalice, cusaturile simetrice, nu apar noduri nicăieri, capete de ață. Chiar am adus o pereche despre care știm sigur că nu este originala, după talpă ne dăm seama de brand, dar pe interior, numele brandului ar trebui sa fie in interiorul pielii, nu pe piele ca se duce imediat", explică Adelina Serafim, expert resale de produse de brand.

Cu toate acestea, pozele frumos realizate şi cuvintele vânzătorilor îi păcălesc pe cei care îşi doresc un produs de firmă, însă, la un preţ ceva mai accesibil.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si