Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | Hainele de firmă, țeapa anului pe internet

În goana dupa branduri, riscăm să cădem în plasa escrocilor. Internetul şi, în special reţelele de socializare, au devenit Raiul produselor contrafăcute, și asta pentru că vânzătorii își pot ascunde cu ușurință identitatea. Iar când oamenii îşi dau seama că au fost păcăliţi, este prea târziu, comercianţii deja au dispărut!

Sorin Negru,

Munţi de haine, genţi, încălţăminte, parfumuri şi cosmetice contrafacute au confiscat poliţiştii după ce s-au autosesesizat în urma unor anunţuri postate pe internet.


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Munţi de haine, genţi, încălţăminte, parfumuri şi cosmetice contrafacute au confiscat poliţiştii după ce s-au autosesesizat în urma unor anunţuri postate pe internet.

Citeste si: Hainele de firma, teapa anului pe Internet

David este un tânăr îmbrăcat din cap până în picioare în haine scumpe, de brand. Recunoaşte că a dat comandă şi de pe internet, însă, numai de pe site-uri oficiale sau din surse sigure.

"Din mediul online, site-uri. Este un mediu safe, atât timp cât le verifici, este o întreagă comunitate de resale", explică el.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Totuşi, are şi prieteni pe care mediul de vânzări online i-a păcălit: "Nu au fost destul de atenţi la detalii. S-au văzut cu persoana respectivă, au plătit un preţ la fel de mare ca pentru o pereche reală şi şi-au dat seama printr-un prieten care ştia mai bine detaliile că perechea nu este originală", spune David.

Citeste si: VIDEO| Veniturile românilor au pierdut demult lupta cu inflația, iar fenomenul este cât se poate de vizibil, mai ales, în orașele sărace

"Pe net sunt multe site-uri fake"

Sofia, o tânără pasionată de încălţăminte scumpă a fost şi ea una dintre victimele comerţului online.

"Adidaşii mi-i iau de la firme gen McQueen sau Dior.

Mi-am comandat o pereche de UNC-uri care sunt vreo 1.800 de euro şi mi-au venit fake-uri. Pe net sunt multe site-uri care sunt fake. Mi se pare că, în general, reclamele de pe Instagram sunt fake".

Numai anul trecut poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor Economice au confiscat produse contrafăcute care, pe piaţă, ar fi valorat peste 60 de milioane de lei şi au deschis 1.333

de dosare penale.

"Mediul online este un mediu propice pentru tot felul de activităţi comerciale şi implicit pentru activităţi ilicite. Ce altfel de mediu este mai propice ascunderii identităţii decît mediul online? Interacţionaează cu cumpărătorul fie printr-o aplicaţie, fie printr-o reţea socială, fie prin intermediul unui site unde nu prezintă niciun fel de date de identificare. Recomandăm, în cazul achiziţiilor online, de astfel de produse, plata să se facă numai după verificarea conţinutului coletului şi după ce se asigură că a primit ce a comandat", spune Viorel Andrei, dir. adj. al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor Economice. 

Prețul produsului, un semn de întrebare

Un alt semnal de alarmă, la care ar trebui să fim atenţi, spun specialiştii, este preţul produsului: orice oferta prea buna ca sa fie adevarata ar trebui sa ne ridice un semn de intrebare.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Pe o platformă online, găsim o pereche de încălţăminte de la un brand cunoscut la preţuri începând de la 150 de lei până la aprox 700 de lei. Pe de altă parte, preţul oficial este de 775 euro.

"Produsele orginale sunt din materiale naturale, calitative, au fermoare metalice, cusaturile simetrice, nu apar noduri nicăieri, capete de ață. Chiar am adus o pereche despre care știm sigur că nu este originala, după talpă ne dăm seama de brand, dar pe interior, numele brandului ar trebui sa fie in interiorul pielii, nu pe piele ca se duce imediat", explică Adelina Serafim, expert resale de produse de brand.

Cu toate acestea, pozele frumos realizate şi cuvintele vânzătorilor îi păcălesc pe cei care îşi doresc un produs de firmă, însă, la un preţ ceva mai accesibil.

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI