În mediul online au apărut informații potrivit cărora de astăzi, 10 martie, prețurile la carburanți ar urma să crească drastic, la peste 10 lei litrul. Totodată, s-a spus că stocurile sunt reduse în întreaga Românie. 

Noapte istorică: 13 lei litrul de benzină 

De aici, isteria șoferilor, care au invadat benzinăriile pentru un ultim plin cu bani mai puțini. Ironia face că știrea falsă s-a adeverit în doar câteva minute.

Când au văzut valul de clienți, mai multe benzinarii au mărit prețurile carburanților până la 13 lei pe litru.

Cozi imense la benzinăriile din țară

Așa a arătat aseara haosul de la pompă. Puțin după ora 18:00, o știre falsă ce anunța scumpiri imense la carburanți a provocat isterie națională. De teama că benzina și motorina vor sări astăzi de 10 lei per litru, mii de șoferi din toată țara au invadat benzinariile, să și facă ultimul plin la pret redus.

„- Ah, da, benzină.  

- Cum vi se pare? Atât de ciudat, încât nu înțeleg ce se întâmplă!”

„Am prins acolo liber și am venit și m-am băgat peste borduri și am intrat aici.”

„Ne amintim de vremea lui Ceaușescu, așa stăteam la coadă. Se anunță vremuri grele.”

Citeste si: Ce prețuri au motorina și benzina azi în România, după panica de ieri

Prețuri schimbate la pompă, în timp ce clienții alimentau

În plin haos și luați prin surprindere de valul uriaș de clienți care au stat la cozi cu orele, reprezentanții din benzinarii au mărit prețurile fara rușine. Astfel, ceea ce se voia a fi fake news, s-a adeverit chiar la pompă. În Beiuș, județul Bihor, s-a dat startul prețurilor astronomice: de 11 lei, apoi în celelalte localități stațiile mici au crescut carburanții până la 13 lei per litru.

 

„Așa arată prețul benzinei la Tinca. 12 lei și 99 de bani!”

„- În general de 100 de lei alimentez.

- Și câți litri au intrat la prețul acesta?

- 8 și ceva, cam așa.”

Haosul și cozile kilometrice la benzinării au paralizat orașele din toată țara

Haosul și cozile kilometrice la benzinării au paralizat orașele din toată țara

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

Și la o benzinărie locală din Gorj, echipa Știrilor Kanal D a surprins momentul în care o angajată s-a urcat pe panoul cu prețuri și a anunțat scumpirea nerușinată, de 11 lei.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Totul, spre șocul șoferilor care stăteau la coadă.  

„- S-a făcut, gata, ăsta-i prețul.

- Cum vi se pare prețul? Cum mi se pare? E ok, românul merge oricum cu mașina.”

„E un dezastru! Deja am luat o coadă de acolo la 10 lei, s-a închis, vin aici și e 11 lei 50.”

Aceeași situație și la Craiova:  

„Stai așa, că asta a fost la benzină.

Ia să vedem motorina. Și... S-a strigat bingo!”

Și în Capitală, un mare lanț de benzinării din Ungaria a mărit prețurile în timp ce clienții alimentau. Șoferii care au văzut schimbarea au început să claxoneze, în semn de protest. Dar degeaba.

„Ia uite cum a schimbat-o, într-un minut, de la 7,7 a mărit-o la 9 lei, într-un minut! Mânca-v-aș gura voastră. Uitați-vă, mă, fraților, mă...

Citeste si: Prețul carburanților a depășit 8 lei

Tomberoane, damigene și sticle de plastic alimentate cu benzină

Până ca prețurile să explodeze chiar sub ochii șoferilor disperați, sute de oameni inconștienți și-au umplut portbagajele și autoutilitarele cu benzină și motorină.  

Acești indivizi au venit cu tomberoanele de gunoi și au pus carburant direct în ele, apoi le-au depozitat într-o dubă. Scânteia s-ar fi putut aprinde în orice clip, în mers, și ar fi putut provoca o explozie asemănătoare unei bombe.

Alții au venit cu damigenele de țuică și au pus în ele benzină, iar unii șoferi de autoutilitare au încărcat zeci de bidoane, tot cu carburant la preț redus.

„- Ai mai fost o tură?

- Da, am mai facut una, am mai luat 2.000.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

- Câți litri ai aici?

- 1.800 de litri.”

Horia Constantinescu, președinte ANPC: „Am primit pe conturile noastre online poze cu saci cu benzină în portbagajul mașinilor. Mi se pare acest lucru strigător la cer, pentru că cei care înțeleg să achiziționeze în dorința de a face o economie, s-ar putea să declanșeze lucruri imposibil de reparat cu economiile bănești pe care le-ar face.”

Citeste si: Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: „Din punctul meu de vedere, 11 lei preţ la pompă este un lucru nejustificat”

Ministrul Energiei: „Nu este cazul să intrăm în panică!”

Toată criza ce s a adâncit până spre miezul nopții a avut un ecou tardiv până la autorități. De la un fake news ignorat încă de ieri dimineața și până la explozia reală a preturilor, ministrul Energiei Virgil Popescu a încercat să caute explicații:  

Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Nu este cazul să intrăm în panică! Nu e normal nici saltul de preț de la celelalte benzinării, la celelalte lanțuri de benzinării, lanțurile MOL. Nu am nicio explicație nici acolo la saltul de preț, având în vedere că în țara vecină, în Ungaria, există raționalizare la benzină, pentru că au pus un plafon pe preț, de aceeași companie MOL.”

ANAF, PROTECȚIA Consumatorului, Consiliul Concurenței dar și alte autorități ale statului au pornit în controale aseară, în benzinarii și au cerut documente doveditoare că măririle bruște de preț au avut o motivație concretă.

Horia Constantinescu, președinte ANPC:  „Vreau să faceți o comparație cu prețurile la casele de schimb valutar, unde, de asemenea, în funcție de piață, acestea pot varia. Suntem într-o variantă similară. Vorbim despre un act de comerț liber în România. Din păcate, operatorii economici nu iau în calcul și efervescența cetățenească, ci iau în calcul, probabil, doar profitul lor.”

Citeste si: Cât au ajuns să coste benzina și motorina, joi dimineață, după ce românii au stat la cozi imense să-și facă provizii

Reporterii KANAL D au solicitat încă de aseară un punct de vedere reprezentanților benzinăriei ungurești, care au mărit prețurile cu până la 30 la sută de la o oră la alta. Momentan, însă, nu am primit niciun răspuns oficial.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si