„Atunci când credeam că scăpăm de fenomenul șpăgii in spitale, o decizie a ministerului Sănătății pare că ar vrea să ascundă aceste fapte și nu să le oprească. Datele despre șpăgi din mecanismul de feedback al pacientului au fost secretizate, iar informațiile raportate din spitale sunt tot mai puține. Tânărul care alcătuia lunar harta șpăgii din fiecare județ spune că neavând acces la date, este nevoit să își suspende activitatea”, a transmis Christian Sabbagh.
Harta șpăgii nu mai este publică
Ministerul Sănătății a modificat mecanismul de feedback al pacientului, prin care cetățenii pot raporta dacă medicii sau asistentele medicale le-au solicitat bani sau alte foloase materiale, în schimbul îngrijirilor din spitalele publice.
Citește și: Incredibil unde ținea șpaga directorul de la Drumuri și Poduri Bârlad! De unde a primit suma uriașă de bani?
„Atunci când era externat, pacientul primea pe e-mail sau telefon un chestionar cu 10 întrebări din partea ministerului. Ultimele două vizau corupția din unitatea medicală. Pacientul era întrebat dacă i-au fost solicitați bani sau atenții de către medici și asistente, iar apoi era întrebat dacă dorește să raporteze incidentul autorităților”, a transmis Andra Ionescu, reporterul Știrilor Kanal D.
Numai că, din cele 10 întrebări au rămas doar 8, iar cea despre șpagă a fost simplificată.
“Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”, scrie în întrebare.
Practic, oamenii trebuie să spună dacă ar raporta șpaga, nu și dacă li s-a cerut sau au dat șpagă personalului medical. În timp ce doar câteva persoane răspund cu DA, cele mai multe spun NU.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Acesta este doar unul dintre motivele pentru care oamenii aleg să tacă atunci când li se cere șpagă la spital: nu știu cui să raporteze! În plus, cei mai mulți recunosc că se tem că nu ar mai fi tratați corespunzător dacă nu îi bagă plicul cu bani în buzunar medicului.
Pacienții răspundeau la chestionar în mod anonim. Acum, după ce întrebările au fost simplificate, oamenii ar putea fi descurajați să mai spună adevărul.
„Întrebarea este o capcană și este o schimbare radicală și nu mai răspunde la dacă se întâmplă, ci dacă omul care ar fi trecut prin asta ar sesiza sau nu autoritățile.
Este doar de a ne îndepărta de această realitate socială și am prezenta totul într-o lumină mult mai pozitivă”, a explicat un specialist în comunicare.
Dragoș este doctor în economie și programator de software în domeniul Sănătății. Este și fondatorul platformei care până nu demult a centralizat datele din toată țara și alcătuia harta șpăgii în România. Acum, pentru că nu mai are acces la datele de la minister, trebuie să își oprească activitatea.
„Nu mai există datele, din păcate, per spital. Există doar datele la nivel național pentru fiecare întrebare, cât s-a răspuns DA, NU, sau pentru cele cantitative la cat.
Practic, datele despre șpaga și serviciile medicale nu mai pot fi comparate”, a explicat Dragoș.
Am solicitat un punct de vedere și din partea ministerului Sănătății, însă, până acum, oficialii nu au dorit să ne răspundă la întrebări.
Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro
Citeste si: Schimb de replici între Vlăduţa Lupău şi Nicu Paleru: "Șoc și groază!Lăsați să curgă prostia". De la ce a pornit disputa- VIDEO- radioimpuls.ro
Citeste si: Donald Trump a tăiat tortul cu o sabie și a dansat pe „YMCA” la balul inaugural de pe Capitol Hill- antena3.ro