Paisprezece alimente de bază au acum un preț mai mic la raft după ce Guvernul a plafonat adaosul comercial pe o perioadă de trei luni. Deja prima lună s-a scurs, iar oamenii nu simt că au făcut vreo economie la buget, ba chiar se tem că îi așteaptă o iarnă grea.
Prețuri scăzute la alimente... degeaba
„Până pe 31 octombrie ar trebui să vedem la raft produsele de bază cu adaosul comercial plafonat.
Acesta a fost stabilit la maximum 20 la sută în cazul retailerilor și al procesatorilor și la maximum 5 la sută în cazul distribuitorilor”, a transmis Mădălina Bichir, reporter Kanal D.
Retailerii avertizează că, odată cu încheierea celor trei luni în care au aplicat adaosul comercial plafonat, prețurile ar putea sări din nou în aer.
Citește și: EXCLUSIV: Risc de botulism alimentar/ Medic: ”Aruncați orice aliment conservat dacă recipientul este bombat şi fierbeți minim 10 minute orice conservă”
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Val de indignare după ce poliția a publicat fotografii cu un buldog lipit într-un sac de gunoi și aruncat lângă o cale ferată- antena3.ro
Citeste si: Descoperirea năucitoare făcută după ce o tânără a folosit toaleta unei benzinării. A fost condamnată la închisoare- stirileprotv.ro
Dar, scumpirile sunt și mai aproape dacă ne uităm la noile măsuri fiscale la care se gândesc guvernanții.
Comisia Europeană a impus României o cotă unică de TVA, ceea ce ar putea însemna că taxa pe valoarea adăugată la alimente se va majora de la 9, la 19 la sută.
Taxele și impozitele pregătite de Guvern nu vor acoperi gaura din buget, asta spune Comisia Europeană care ne cere măsuri fiscale mult mai dure până la finalul acestui an, măsuri care se vor răsfrânge tot asupra populației spun experții.
„În final, cumva, toate aceste cheltuieli se vor vedea și la populație, deci e foarte posibil și așteptăm să crească totuși prețurile. Pe termen lung, măsura aceasta cu TVA-ul, clar, cumva vine și anulează niște reduceri de prețuri la alimente”.
În ultimul an, zahărul s-a scumpit cu peste 50 la sută, urmat de cartofi, cu aproximativ 37 de procente și ouăle, cu aproximativ 30 la sută.