Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Iarna vine cu prețuri explozive la alimente. Românii, speriați de prețurile alimentelor

Au mai rămas două luni până când măsura care plafonează adaosul comercial la alimentele de bază va expira. Mai mult, guvernanții iau în calcul și adoptarea cotei unice de TVA care va majora taxa pe valoarea adăugată de la 9, la 19 la sută în cazul alimentelor. Specialiștii spun că aceste măsuri vor face ca prețurile produselor să explodeze chiar în pragul iernii.

Redactia Stirile Kanal D,

Iarna vine cu prețuri explozive la alimente [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Paisprezece alimente de bază au acum un preț mai mic la raft după ce Guvernul a plafonat adaosul comercial pe o perioadă de trei luni. Deja prima lună s-a scurs, iar oamenii nu simt că au făcut vreo economie la buget, ba chiar se tem că îi așteaptă o iarnă grea.

Prețuri scăzute la alimente... degeaba

„Până pe 31 octombrie ar trebui să vedem la raft produsele de bază cu adaosul comercial plafonat. Acesta a fost stabilit la maximum 20 la sută în cazul retailerilor și al procesatorilor și la maximum 5 la sută în cazul distribuitorilor”, a transmis Mădălina Bichir, reporter Kanal D.

Retailerii avertizează că, odată cu încheierea celor trei luni în care au aplicat adaosul comercial plafonat, prețurile ar putea sări din nou în aer.

Citește și: EXCLUSIV: Risc de botulism alimentar/ Medic: ”Aruncați orice aliment conservat dacă recipientul este bombat şi fierbeți minim 10 minute orice conservă”

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Dar, scumpirile sunt și mai aproape dacă ne uităm la noile măsuri fiscale la care se gândesc guvernanții. Comisia Europeană a impus României o cotă unică de TVA, ceea ce ar putea însemna că taxa pe valoarea adăugată la alimente se va majora de la 9, la 19 la sută.

Taxele și impozitele pregătite de Guvern nu vor acoperi gaura din buget, asta spune Comisia Europeană care ne cere măsuri fiscale mult mai dure până la finalul acestui an, măsuri care se vor răsfrânge tot asupra populației spun experții.

„În final, cumva, toate aceste cheltuieli se vor vedea și la populație, deci e foarte posibil și așteptăm să crească totuși prețurile. Pe termen lung, măsura aceasta cu TVA-ul, clar, cumva vine și anulează niște reduceri de prețuri la alimente”.

În ultimul an, zahărul s-a scumpit cu peste 50 la sută, urmat de cartofi, cu aproximativ 37 de procente și ouăle, cu aproximativ 30 la sută.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI