Ignatul este amenințat de focarele de pestă porcină! În județul Buzău, oamenii s-au trezit cu veterinarii în curte, care le-au ucis animalele bolnave. Vestea s-a dus repede printre crescătorii care se tem că vor rămâne fără porc, înainte de Crăciun, a transmis Simona Pătruleasa.

Ignatul, amenințat de pesta porcină

Focarele de pestă porcină africană au fost identificate în mai multe gospodării din Padina și Vâlcelele, localități din zona de câmpie a județului Buzău.

Toți porcii atinși de boală au fost eutanasiați de către veterinari, iar localitățile aflate în jurul focarelor sunt acum sub restricții dure.

Îi împușcă și ți-i ia din curte. Poate să aibă ei 250 de kilograme că tot ți-l ia. Pe ei nu-i interesează. Trebuie să aveți grijă. Da, să nu pleci pe la alte persoane, că cică dacă are cutărică vecinul poți să iei și să aduci la al tău, a spus un localnic.

Cristina este mama a șase copii. A investit tot anul bani într-un porc pe care îl îngrașă cu gândul să obțină cât mai mult din el, după sacrificare.

Lucernă, boabe, lături, care se strâng de la copii, se crește destul de greu, ce să mai. Stăm cu teama pe zi ce trece, că vine să ți-l ia din coteț, ce zice, ți l-am luat asta e.

Îți dă te miri ce pe el. E păcat să ți-l ia, îl crești așa mare. Sperăm să nu fie, fiind și o familie numeroasă chiar că ne-ar afecta cu totul, a spus Cristina.

Femeia a aflat deja că pesta porcină africană a lovit din nou într-o comună vecină și speră să nu ajungă și în gospodăria ei înainte de ignat.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Sărbătorile de iarnă în România: Ce tradiții trebuie să respecte românii?

Apariția celor două focare de pestă porcină africană a impus restricții în mai multe localități din județul Buzău, pentru a preveni extinderea virusului. Crescătorii nu au voie să mute porcii din curți sau să-i vândă. Localnicii spun că au animale de peste 200 de kilograme pe care nu le mai vrea nimeni, de frica bolii.

Rămânem cu ei, asta e, doar nu le dăm drumul pe stradă. Dacă nu putem să-i vindem. Nu vine nimeni dacă se aude că e focar de infecție, cine să vină. Pentru crescători e greu, a spus un localnic.

Inspectorii sanitar-veterinari atrag atenția că vânzarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar este sancționată cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: