VIDEO - Imagini cu un fenomen inedit al apei vin din Galați. Dunărea parcă „fierbea” în această dimineață
La Galați, azi dimineață, s-au înregistrat 6 grade, iar apă Dunării înregistra 18 grade, și a început să "fiarbă". Fenomenul spectaculos are o explicație, venită din partea specialiștilor.
Author: Maria Stiuca sâmbătă 14 octombrie 2023 , 17:59
Chiar dacă s-au înregistrat doar 6 grade Celsius, apa Dunării a înregistrat 18 grade la Galați. Locuitorii au fost surprinși când au văzut că apa începe „să fiarbă”, iar în aer se lasă „o ceață”.
Apa Dunării a început „să fiarbă”, la Galați.
Gelu Mormoloc, jurnalist Știrile Kanal D, ne aduce mai multe informații și imagini cu fenomenul inedit:
„La Galați, azi dimineață, s-au înregistrat 6 grade, iar apă Dunării înregistra 18 grade, și a început să "fiarbă". Fenomenul apare atunci când diferența dintre temperaturile din timpul zilei şi cele din timpul nopţii sunt mari. Este ca o evaporare, ca o ceaţă. Acest fenomen apare dimineaţa şi poate ţine până în jurul prânzului, când se ridică soarele. Este într-adevăr spectaculos. Apare
îndeosebi în această perioadă, când temperatura apei scade”, a transmis Gelu Mormoloc, corespondent Știrile Kanal D.
Ultima dată când acest fenomen s-a produs a fost în urmă cu mai bine de un an. Fenomenul s-a produs în urma temperaturilor scăzute care s-au resimțit brusc și din cauză că apa nu este adâncă. De obicei, aburul produs se risipește în contactul cu aerul rece.
Alte explicații ale fenomenului ar putea fi vântul, umiditatea relativă, diferențele de presiune sau variațiile temperaturii apei.
Vaporii din apă nu durează și pot fi observați atunci când vremea este rece sau când se schimbă brusc temperaturile între apă și aer.
În cele mai multe cazuri, circulația pe Dunăre nu este pusă în pericol din cauza acestui fenomen, însă e nevoie de atenție sporită și de semnale sonore pentru a naviga în siguranță.
Navigatorii spun că fenomenul de fierbere a Dunării are loc de două, trei ori pe an, în special toamna şi iarna.