VIDEO - Împușcarea urșilor periculoși. Nu se știe ce exemplare pot fi ucise
Ministrul Mediului este hotărât să urgenteze împușcarea urșilor periculoși, deși nu e clar ce exemplare și ce situații s-ar încadra la această categorie.
În centrul stațiunii Sinaia șoferii fac ochii mari: la o trecere de pietoni observă un urs care... traversează regulamentar. Nu știu dacă să zâmbească sau să se sperie.
De-aici pleacă prima întrebare importantă: ursul din aceste imagini poate fi considerat periculos? Ne mutăm la Câmpulung Muscel, unde alt urs a dat iama.
Aici avem dovada că autoritățile n-au suflet: unul dintre porcii răniți e ținut în viață, deși este evident că suferă, pentru a se face constatarea necesară despăgubirilor.
Sunt două situații diferite, dar în ambele ursul ar putea fi considerat periculos.
În plus, înainte de a pune mâna pe armă, trebuie să ne gândim și la motivele care-i determină pe urși să coboare în zonele aglomerate.
În Brașov, de pildă, nu e zi în care oamenii să nu vadă sălbăticiuni pe străzi.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Mistreții și vulpile sunt alte apariții obișnuite.
„Nu mai au mâncare! Cine-i de vină?!
Ei nu mai coboară jos dacă are hrană”, spun localnicii.
Administratorul pădurii a încercat să hrănească urșii, dar a constat că e... costisitor. Așa că a renunțat.
„S-a dat efectiv tot, absolut toată fauna României pe mâna asociațiilor de vânătoare care nu șțiu să facă turism, ei știu doar să împuște animale”, spune activistul de mediu Gabriel Păun.
Până la urmă, primăria Brașov vrea să aloce 150 de mii de lei pentru hrană și pentru securizarea tomberoanelor, astfel încât urșii să nu mai ajungă la gunoaie.
La București, Ministrul Mediului e decis să urgenteze eliberarea autorizațiilor pentru împușcarea urșilor: cel mult 24 de ore până să se apese pe trăgaci. Cu jumătate de gură, oficialul vorbește și de tranchilizare.
„Intervenția, ca la incendiu, ca la inundație trebuie să fie imediată, promptă în protejarea vieții umane.
Ea poate să fie și de tranchilizare, poate să fie și de extragere prin împușcare”, a declarat ministrul mediului.
Autoritățile recunosc deschis: numărul urșilor e un mister.
„A eșuat să rezolve problema și abordează efectele!Uită că ursul are habitatul degradat, uită că schimbările climatice fac ravagii în rândul populației de urși”, spune președintele Agent Green, Gabriel Păun.
Activiștii spun însă că schimbarea legislației este un mod mascat de a da drumul la vânătoarea de trofee.