In articol:
Cu mainile goale, salvatorii incearca sa tina piept furiei de nestavilit a naturii. Cel mai rau este in comuna Cociuba Mica, unde pompierii au improvizat un dig din saci de nisip, pentru ca apa sa nu ajunga in casele oamenilor.
„Viitura e foarte puternica, vin busteni, pietre”, spun oamenii.
În alta comuna, puhoaiele ar putea sa se reverse oricand din albie. Localnicii privesc cu ingrijorare cum autoritatile se dau de ceasul mortii sa opreasca un eventual prapad.
„Mi-e frica, mi-e frica, pentru ca am muncit o gramada in gradina si daca vine apa imi ia tot... eu sunt prima afectata, ca sunt langa apa”, se plâng sătenii.
În Bihor e cod roșu de inundații, oamemnii se tem pentru case
Viitura i-ar putea lua casa cu totul si acestui barbat.
„Va dati seama, stau cu un stres naprasnic. Am inteles ca pana vineri sunt inundatii. S-a mai intamplat asa ceva in zona. S-a mai intamplat, aveam 3 ani jumate, aici 6 metri mi-a rupt, mi-a luat cotetul cu gaini, si multe”, spun oamenii.
În localitatea Stâna de Vale a turnat in cantitati record: 138 de litri pe metru patrat. Ca urmare, judetele Bihor si Cluj s-au aflat sub cod rosu de inundatii. Pericolul nu a trecut. Toata tara este sub cod galben de vreme rea, pana la ora 23. De altfel, oamenii din zonele afectate povestesc ca in ultimele ore a plouat cat pentru trei luni.
Chiar dacă nu e sub cod roşu de inundatii, şi în judeţul Maramureş apele s-au revarsat.
Mai multe rauri din judetele Alba si Valcea ar putea sa iasa din matca si sa provoace un adevarat dezastru.