Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | În ce condiții și-ar putea retrage România militarii din Afganistan. Explicațiile unui fost șef al SIE

Retragerea militarilor români din Afganistan ar fi oportună doar dacă NATO ia o decizie în acest sens, a declarat, pentru Știrile Kanal D, Claudiu Săftoiu, fost director al Serviciului de Informații Externe.

D.S.,


DISTRIBUIE
acest articol

„România trebuie să rămână în Afganistan, pentru că este unul dintre furnizorii de securitate alături de NATO, în care este membru, și numai o decizie a Alianței ar putea face ca românii pe care îi avem acolo, apropximativ 700-750 de militari, să fie aduși acasă”, a declarat Claudiu Săftoiu, după ce doi români și-au pierdut viața în atentatele de săptămâna aceasta.

„E o recrudescență a atentatelor teroriste în Afganistan, pe fundalul negocierilor de pace pe care le duc Statele Unite cu gruparea talibană. Singura explicație ar fi că cineva nu vrea încheierea războiului în Afganistan, nu vrea ca, acolo, oamenii să o ducă în pace, după 18 ani în care o coaliție internațională militară a ocupat, practic, Afganistanul, știindu-se că de acolo pleacă celulele teroriste în întreaga lume”, a explicat fostul șef al SIE.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Militar român mort în Afganistan. Ministrul Apărării a explicat cum s-a petrecut totul

„În momentul acesta, problema este majoră, pentru că soluția de pace pe care au propus-o Statele Unite se pare că nu mulțumește partea talibană, iar guvernul afgan se află la mijloc. E o recrudescență a atacurilor care vulnerabilizează inclusiv prezența militarilor forțelor internaționale acolo”, a adăugat Claudiu Săftoiu.

În opinia sa, retragerea tuturor diplomaților români, după atacul de marți asupra ambasadei, ar fi „un pas înapoi”. „Există suficiente rezerve de protecție și securitate personală a oamenilor noștri de acolo. O retragere nu ar însemna altceva decât o satisfacție dată teroriștilor”, a explicat Claudiu Săftoiu.

Citeste si: VIDEO| Atentatul din Kabul, surprins pe camerele de supraveghere. Momentul în care mașina-capcană sare în aer

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI