VIDEO „În fiecare dimineață e la fel”. Navetiștii, sursa aglomerației
Specialiștii în mobilitate urbană recomandă ca oameni să lase mașinile la ieșirile orașelor.
„Orașele mari se confruntă de ani buni cu o problemă ce pare fără rezolvare: traficul la orele de vârf. Experții spun că aglomerația e cauzată de navetiști, însă problema reală e lipsa infrastructurii. De exemplu, aproape 50% dintre românii din județele vecine vin să lucreze zilnic în București. Toți se înghesuie cu mașinile pe aceleași șosele, cu doar două sau trei benzi”, a spus Christian Sabbagh.
Bulevardul Iuliu Maniu, București, ora 7 dimineața. Șoferii și pietonii sunt care pe care în încercarea de a ajunge mai repede la muncă. Cea mai aglomerată intersecție este cea pe unde intră în oraș locuitorii din comuna Chiajna.
„Eu am venit pe jos că nu... dacă vin cu autobuzul fac o oră până aici”.
„În fiecare dimineață e la fel. Și după-amiaza, și seara, deci e ceva obișnuit”.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Dacă pentru cei ce nu au mașină există varianta metroului, chiar și supraaglomerat cum e la această oră, șoferii sunt exasperați. Bulevardul Iuliu Maniu este una dintre porțile de intrare pentru locuitorii din județele vecine care lucrează în București.
„Stăm pe lângă București. Dinspre Măgurele vin, pe șoseaua de centură. E o aglomerație de mori, cred că am făcut o oră și ceva până aici”.
„În oraș la muncă am venit. Foarte aglomerat, nu am cuvinte, ceva de nedescris”.
Aproape jumătate dintre locuitorii din Ilfov, Dâmbovița și Prahova lucrează în afara județului. Nici procentele din Giurgiu, Ialomița și Argeș nu sunt departe.
„Populația care lucrează în București, deci numărul de salariați, a crescut în continuare: de la 965.000, în anul 2008, la 1.100.000 în anul 2023”, a spus Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt Institutul Național de Statistică.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: VIDEO Razii de amploare în toată țara. 316 percheziții într-un dosar cu arme introduse ilegal în România
Specialiștii în mobilitate urbane spun că soluția ar fi să lăsăm mașinile acasă sau măcar la intrare în București.
„Teoretic, ar trebui să avem un transport în comun care să susțină această navetă zilnică.
Ar trebuie să fie foarte bine conectat, să fie o bandă dedicată, astfel încât să fie predictibil, să fie sigur, să fie rapid și să fie curat. Cred că obiectivul Bucureștiului trebuie să fie să țină cât mai mult mașinile în afara orașului”, a spus Irina Zamfirescu, expert în mobilitate urbană.Procentele navetiștilor sunt mari și în jurul următoarelor două orașe importante din țară: Cluj-Napoca și Iași. Datele INS aratcă că, în nord-vest, un sfert din populația activă face naveta către cel mai mare oraș din regiune, în timp ce în Moldova este de circa 20%.