VIDEO- În lipsa zăpezii, vom rămâne fără recolte. Fermierii de tem de ce e mai rău
Fermierii se tem din cauza secetei. În lipsa ploilor, aceștia mărturisesc că doar zăpada le poate salva câmpul.
De parcă n-ar fi fost de ajuns că seceta i-a îngenuncheat, agricultorii primesc încă o lovitură. Previziunile meteorologilor arată că nu vom avea zăpadă nici în această iarnă. Chiar dacă va ninge, stratul de zăpadă nu se va menține pe câmpurile, iar culturile riscă să se ducă pe apa sâmbetei, a transmis Cristian Sabbagh.
Am avut trei treceri cu un teradisc de 3 metri și jumătate, uitați ce a rămas după trei treceri în urmă
În comuna Liești, din Galați, nu a mai plouat de 3 luni. Din cauza secetei, fermierii irigă terenurile în luna noiembrie, ceea ce nu au mai făcut niciodată.
- Unde ați încercat să arați, ce dificultăți ați întâmpinat?
- Dacă avem noroc și intra plugul, îl rupem. Se rup tractoarele, se rup tot, pur și simplu dacă nu există precipitații e foarte greu, a spus Alec Sînpetru, fermier.
Dacă nici la iarnă nu vom avea precipitații, fermierii se tem de ce e mai rău.
O dată ce nu au condițiile necesare, planta suferă ori din lipsa apei, ori că nu e acoperită cu zăpadă și dacă e ger, traversează perioada rece greu. Mă gândesc ca și producțiile vor fi diminuate. Și diminuate, și calitativ foarte proaste,
a spus Alec Sînpetru, fermier.Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Iar previziunile sumbre sunt confirmate de meteorologi. Cel mai probabil, nu vom avea zăpadă, iar dacă va ninge, stratul de omăt nu se va menține.
Fără un strat de zăpadă care asigură o infiltrare bună și încarcă solul cu apa, pe de altă parte ferește culturile de extremele termice, deci fără acestea, culturile agricole au o mare problemă, a spus un meteorolog.
Citește și: VIDEO- Seceta a distrus afacerile fermierilor. Solul arată acum precum deșertul în mai multe zone din țară
Pe vremuri, dacă erau ardeii ăia așa de mici nici nu vă uitați la ei. Nici acum dar ce să facem. Parcă mi-e milă să stea aici
Situația este dezastruoasă și în Buzău. Pe câmpuri, aproape totul este pârjolit. Tanti Florica muncește în grădină de când se știe. E din neam de legumicultori, dar nimic din ce a învățat până acum pare că nu-i mai este de folos în lupta cu natura capricioasă. Ardeiul care în alți ani lua ochii clienților din piață e de nefolosit în toamna asta.
Căldura asta așa! Nu s-a pomenit. Toate la timpul lor, dar dacă Dumnezeu..., a spus tanti Florica.
Vinetele și roșiile au dispărut din grădini mult mai repede decât în alți ani, din cauză că rădăcinile au stat într-un pământ extrem de uscat.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Ici-colo mai sunt suprafețe cultivate cu varză, plantație care se încăpățânează să reziste uscăciunii din sol și a temperaturilor extrem de mari pentru această perioadă. Grădinarii abia reușesc să adune varza bună de dus la piață.
La nivel global, ultimii 9 ani au fost cei mai călduroși ani din istorie.