In articol:
"În Marea Neagră vor fi cultivate alge de laborator. Cercetătorii români vor să reproducă o algă marină aflată pe cale de dispariție, foarte valoroasă pentru dezvoltarea vieții marine. Două astfel de câmpii vor lua naștere în scurt timp, sub apă", a transmis Cristina Dorobanțu.
În Marea Neagră vor fi cultivate alge de laborator
Pe litoralul romanesc vor lua naștere două "sere marine". Scafandrii muncesc deja de zor ca să planteze mai mulți puieți de algă, pe fundul apei.
"Noi o replantăm din laborator prin aceste pepiniere stabilite în două zone: zona Constanța și Agigea", a declarat dr. Mirela Moldoveanu, cercetător Institutul de Biologie București al Academiei Române.
"Vor fi așezate în fisuri sau în gropi naturale. Tot procesul acesta de plantare va avea loc pe parcursul a câteva luni, va urma o etapă de monitorizare, în mod normal ar trebui să crească câțiva centimetri în fiecare lună", a declarat
Alga pe care biologii încearcă să o reproducă nu este comestibilă, înăa are proprietăți importante. Deocamdată, se mai găsește doar în sudul litoralului romanesc, însă în cantități foarte reduse, căci specia este pe cale de dispariție.
"Aveți pe ecran o imagine aeriană din data de 31 decembrie, din zona stațiunii Saturn. Este un câmp de alge, plantă matură, ce ne-a lăsat natura, de s-a dezvoltat de una singură fără aportul și suportul omului. Ar
"Pot fi înglobați în diverse preparate farmaceutice, în cosmetică. Trebuiesc făcute studii și ulterior se poate spune în ce direcție acționează asupra corpului uman", a declarat Oana Marin, biolog.
Acest tip de algă a populat mereu fundul Mării Negre, însă o serie de catastrofe naturale declanșate în anii 70 a dus la împuținarea speciei.
Proiectul pilot va ajuta vietățile marine sa supraviețuiască, pentru ca acest tip de alge are proprietăți de purificare a apei. Apariția acestui ecosistem va atrage mai multe animale marine în zona țărmului, dornice să se hrăneasca cu plante.
Citește și: Veste bună pentru românii care merg la mare în Grecia. Autostradă directă de la Constanța până la Salonic