VIDEO -În România, pietonii nu pot ține distanța pe trotuarele înguste
Pietonii ar trebui să aibă tot mai mult spațiu pe trotuare, pentru a păstra distanța. Dar în România trotuarele sunt prea înguste sau ocupate de mașini parcate.
Suntem în buricul Capitalei, oraș european...
„Ce să facem?! Circulăm și noi cum putem!”, spune un pieton.
Cum putem înseamnă mai mult pe stradă. Pe trotuarele și așa înguste sunt mașini. Multe mașini.
„Nu știu de ce îi lasă să parcheze. Au aici loc de parcare cu plată! Corect, e parcare cu plată! Și miliția stă să ne păzească dacă purtăm măști”, spun pietonii.
Ne mutăm într-un cartier rezidențial, unde locuiesc zeci de mii de oameni.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„E greu ca pieton! Uitați, mașină parcată pe trotuar... Mașină parcată pe trotuar... Mașinile trec în viteză și este apă lângă bordură. Dacă nu ești atent, te face... Îți face un duș fără bani”, se plâng oamenii.
Nici șoferii nu se descurcă mai bine.
"Ne descurcăm foarte prost: pe strada Roții, stradă care e trecută în buletin, cu 4 blocuri noi, e ca după război.
Așa ne descurcăm", spune un șofer.Urbaniștii atrag atenția că ambuteiajele din marile orașe se rezolvă inclusiv prin dezvoltarea infrastructurii pentru pietoni.
„Ete esențială asigurarea necesității de mobilitate alternativă: spații pietonale, coridoare pietonale sigure. Asta în condițiile în care, în București, sunt multe locuri în care trotuarul nici măcar nu este lăsat pentru ca o mamă cu copii să poate traversa în siguranță și fără bătăi de cap”, spun specialiștii.
În Madrid, de pildă, în contextul pandemiei, mai multe străzi au devenit pietonale. E vorba de 19 kilometri și peste 200 de mii de metri pătrați suplimentari rezervați celor care fac mișcare respectând normele de distanțare socială.