VIDEO | În vreme ce prețul uleiului îi face pe cumpărători să găsească alternative, un producător din Cluj se mândrește cu clientela fidelă

Rețeta îl face să reziste pe piață, deși recunoaște că semințele ecologice nu se găsesc chiar la colț de stradă. Culmea, România e cel mai mare exportator de floarea soarelui din Europa.

Semințele de floarea soarelui s-au tot scumpit, de la an la an, iar cheltuielile cu producția uleiului sunt tot mai ridicate, susțin procesatorii. Odată cu inflația care a dublat presiunea pe costuri, prețul uleiului de la raft a explodat, dar n-a diminuat vânzările. Felicia Tulai are o mică fabrică în Cluj și spune că românii nu fac deocamdată rabat la calitate.

Uleiul care se vinde în ciuda prețului mare

Felicia Tulai, proprietarul fabricii de ulei: „E drept ca este un produs scump, nu este un produs accesibil pentru toată lumea dar dacă este să facem comparație între cantitatea de ulei presat la rece pe care o folosești în alimentație versus uleiurile rafinate îți dai seama că acea diferență de preț se regăsește în economia de produs pe care o pui în mancare.”

Clujeanca vinde anual 100.000 de litri de ulei presat la rece și admite că nu e tocmai ușor să reziști pe o piață ca a noastră. România dă străinilor două treimi din recolta de floarea soarelui, astfel că puținele fabrici de la noi procesează cantități mici, atât cât au nevoie. Aici e nevoie mai ales de semințe certificate ecologic.

Felicia Tulai, proprietarul fabricii de ulei:   „Folosim exclusiv sămânța din culturi românești, acolo unde se termină și stocul de ulei se termină, adică nu facem compromisul de a cumpără din altă

parte și ținem foarte mult la calitatea produselor și furnizorilor pe care îi avem.”

Citeste si: Roșiile au ajuns să coste mai mult decât kilogramul de carne. Vezi prețurile

Prețul uleiului a crescut la 20 de lei/litru

Un litru de ulei presat la rece se vindea până nu demult cu 15 lei, dar acum pretul a crescut la 20 de lei.

Vânzările n-au scăzut, ba chiar s-au diversificat: cumpărătorii caută la raft și uleiurile aromatizate cu busuioc, cimbru, piper sau ardei iute.

Felicia Tulai, proprietarul fabricii de ulei:   „Vorbim de o procesare mecanică care nu vine sa altereze deloc proprietatile semintei si de un consum intr-un stil de viata sanatos.”

Citeste si: VIDEO| În mai puțin de 2 luni vor apărea primele cireșe românești

În vreme ce prețul uleiului îi face pe cumpărători să găsească alternative, un producător din Cluj se mândrește cu clientela fidelă

În vreme ce prețul uleiului îi face pe cumpărători să găsească alternative, un producător din Cluj se mândrește cu clientela fidelă

(sursa foto: Captură Stirile KANAL D)

Investiția în brandul românesc de ulei este una mare

Proprietarii au pornit la drum cu 200.000 de euro și chiar dacă investesc continuu, efortul merită. Uleiurile brandului românesc sunt clasificate cu două stele Michelin de specialişti internaţionali.

Citeste si: VIDEO| Cea mai mare seră construită în ultimii 15 ani în România se află în vestul țării

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Autor
Îți Recomandăm Și...