Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Încălzirea scumpește legumele. Prețul cu care pleacă de la producători include și costul căldurii din solarii

Prețul legumelor iarna este mai scump. Această scumpire se datorează faptului că producătorii întrețin legumele în solarii, utilizând căldura.

Redactia Stirile Kanal D,

Încălzirea scumpește legumele [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

"Pe timp de iarnă, salata sau ceapa verde se găsesc la preț de trufandale. Nu orice gospodină se aventurează să le cumpere. Fermierii spun că de vină sunt costurile mari cu încălzirea și care duc la scumpirea legumelor", a transmis Cristian Sabbagh.

Încălzirea scumpește legumele

În solariile din comuna Vărăști, județul Giurgiu fermierii muncesc continuu ca să facă focul. Pe timp de iarnă legumele au nevoie de încălzire de cel puțin două ori pe zi, dar și investiția este mai mare.

"Zilele acestea sunt mai întunecate, căldura naturală lipsește și atunci suntem nevoiți să le ajutăm pentru a le salva", a spus un fermier.

"Facem de două ori ziua, iar în timpul nopții mai efectuam un foc pentru a reuși să le menținem la limita pragului de îngheț", a spus un fermier.



Marian are un solar de 1000 de metri pătrați pe care cultivă salată. În jur de 10 mii de bucăți speră să obțină. Doar că în sezonul rece, trufandalele de primăvară costă mai mult pentru ca și investiția este mai mare.

"Întotdeauna în pretul legumelor de iarnă vor fi incluse și costurile cu încălzirea, cu foliile protesctoare  pierderile care apar în culturile de iarnă", a spus Marian Grigore, fermier.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Și în solariile cu ceapă și salată ale lui Cristian, cele patru centrale pe lemn merg zi de zi de două săptămâni. Un efort financiar care se reflectă în cele din urmă în produsele care ajung pe tarabe și in magazine.

"Centralele se alimetează de două ori pe zi, o dată dimineață, o dată seara, cu circa 200 de kg de lemne. Lemnul este undeva la 800 de lei pe tonă.

Costurile variază în funcție de temperatura de afară. De exemplu, săptămâna asta am avut -12 grade celsius, iar costurile au sărit de la 2000 de lei pe zi la 5000 de lei. Pleacă cu un preț destul de mare de la producător din cauza temperaturii. La client va dați seama că se dublează", a spus Cristian Barbu, fermier.

În piețe și magazine, salata are prețuri cuprinse între 3 și 5 lei, iar ceapa verde ajunge și la 2 lei și 50 de bani legătura.

Citește și: VIDEO- Tratament special la Zoo. Animalele sunt protejate de ger

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI