In articol:
"Tot mai multe incendii de vegetație mistuiesc terenurile din toată țara. În Capitală, zeci de echipaje de pompieri au fost mobilizate după ce flăcări uriașe au cuprins Delta Văcărești. De altfel, în ultimele zile, pompierii au luptat cu focul în mai multe județe. Specialiștii atrag atenția că temperaturile ridicate ajută la propagarea incendiilor, iar ce este mai rău urmează să vină", a transmis Cristian Sabbagh.
Incendii de vegetație ca în plină vară
S-a dat alarma în Capitală după ce un incendiu puternic a mistuit Delta Văcărești. 12 autospeciale de stingere au acționat după ce focul a cuprins o suprafață de 6 hectare. Autoritățile au emis un mesaj RO-ALERT, iar fumul gros s-a văzut până în oraș.
Ca o mare de foc învolburată a arătat ultima săptămână pentru pompierii din toată țara.
Flăcările au cuprins sute de hectare de teren din 15 localități. Cel mai grav a fost în comuna Scundu, unde intervenția a fost îngreunată din cauza vântului puternic. Și la Buzău, pământul a fost mistuit de flăcări.
În apropiere de Vulcanii Noroioși, un incendiu uriaș de vegetație a fost provocat de un piroman care acum este căutat de polițiști.
Situația a fost gravă și în comuna Păcureți, din Prahova, unde zeci de hectare de pământ s-au făcut scrum. Nici județele Timiș, Mehedinți, Olt sau Vrancea nu au scăpat de amenințarea focarelor de foc. Explicația pentru numărul mare de incendii de vegetație din ultima vreme este reprezentată de încălzirea vremii, care i-a făcut pe agricultori să își curețe terenurile mai devreme. Iar amenzile sunt în floare, tocmai din acest motiv.
Potrivit specialiștilor, luna trecută am experimentat cel mai călduros ianuarie înregistrat vreodată. De altfel, aceasta a fost a opta lună consecutivă în care recordul de căldură a fost depăşit.
"Cred că tocmai această energie termică uriașă face ca vara ce va urma să fie una fierbinte. Iar 2025-2026- și mai fierbinți. Mă aștept să discutăm deja din vara aceasta, destul de devreme, din iunie și iulie, nu doar în august, de secetă pedologică extremă, de probleme cu recoltele, de probleme cu alimentarea cu apă", a declarat Gabriel Păun, fondatorul Organizației Agent Green.
Polițiștii și pompierii fac apel la oameni să nu mai dea foc terenurilor. Cei care nu respectă regulile pot fi sancționați cu amenzi de până la 15.000 de lei pentru persoane fizice și 100 de mii de lei pentru persoane juridice.
Citește și: VIDEO- Ard sute de hectare de vegetație în România. Pompierii se luptă cu lichidarea incendiilor