In articol:
- Pompierii români, la datorie în Grecia
- Fumul gros a fost vizibil chiar din Atena
- Avertizare MAE- Cod roșu de caniculă pentru românii care călătoresc în Grecia
Incendiul de vegetație a pornit din cauza căldurilor extreme din Grecia și s-a intensificat în cursul nopţii.
Pompierii români, la datorie în Grecia
România trimite un nou modul de intervenţie pentru stingerea incendiilor din Grecia, format din 40 de salvatori.
Premierul Marcel Ciolacu a convocat marți seara, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), pentru a aproba suplimentarea modulului de intervenție specializat din România, care să ajute la stingerea incendiilor de pădure din Republica Elenă.
Astfel, în cursul zilei de astăzi, 19 iulie 2023, vor pleca spre Grecia încă 40 de specialiști din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și unităților subordonate.
Hotărârea a fost aprobată de CNSU având în vedere monitorizarea atentă a situației generate de incendiile de vegetație din Republica Elenă și solicitarea de asistență internațională a autorităților din Grecia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, precum și cu informarea prealabilă a președintelui României, Klaus Werner Iohannis.
Misiunea externă de sprijin se realizează prin Mecanismul European de Protecție Civilă al Uniunii Europene, unde Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională.
Până la acest moment, pe teritoriul elen, un contingent format din 40 de pompieri salvatori sunt deja prepozitionați în zona afectată de incendii de pădure și desfășoară misiuni specifice de limitare a răspândirii acestora.
Un alt incendiu a fost potolit de pompieri în satul Kouvaras, la 27 de kilometri sud-est de capitala Greciei.
Citește și: VIDEO- Trenurile ar putea circula mai încet din cauza caniculei. CFR SA face atenționări
Incendiile sunt alimentate și de vânt, ceea ce presupune o extindere mai mare a focului și o muncă dificilă pentru salvatori. 230 de pompieri, printre care și români, asistaţi de 76 de vehicule şi cinci elicoptere acţionau în continuare în diferite puncte din zonă, a declarat marţi un oficial al serviciilor de pompieri greceşti.
Fumul gros a fost vizibil chiar din Atena
„ Forţele de protecţie civilă s-au luptat o noapte întreagă” cu flăcările, a declarat Ioannis Artopoios, purtător de cuvânt al serviciului de pompieri grec. În prezent, echipajele au fost înlocuite.
Potrivit unuia dintre primarii greci, mai mult de 7.000 de hectare de teren au fost reduse la cenuşă de-a lungul coastei, unde mulţi atenieni au case de vacanţă.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
De asemenea, fumul gros a putut fi vizibil din Atena, în timp ce un al treilea incendiu ardea în apropierea staţiunii balneare Loutraki, la aproximativ 80 km vest de capitală.
Citește și: Vremea extremă a cuprins întreaga planetă. Avertismentele meteorologilor și riscurile pentru sănătate
Meteorologii au avertizat asupra riscului mare de producere de incendii în această săptămână. Un al doilea val de căldură este prognozat pentru sfârşitul acestei săptămâni.
Avertizare MAE- Cod roșu de caniculă pentru românii care călătoresc în Grecia
Perioada pentru care este valabil codul roșu de caniculă, pentru întreaga țară, a fost prelungită de către Serviciul de Meterologie din Grecia.Cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Elenă, trebuie să cunoască faptul că Serviciul local de Meteorologie (EMY) a prelungit perioada pentru care este valabil actualul cod roșu de caniculă. Pe întreg teritoriul țării, temperaturile vor atinge valoarea de până la 42 de grade Celsius, pentru săptămâna 17-22 iulie 2023.
Autoritățile elene au emis o avertizare cu privire la creșterea riscului apariției incendiilor. Acestea sunt produse în urma temperaturilor ridicate, cu 5-7 grade Celsius peste media anuală normală.