„Răsturnare de situație în Franța, unde protestele fermierilor au fost suspendate. Măsurile anunțate de Guvern pentru a calma furia agricultorilor au primele rezultate: blocajele instituite acum peste 10 zile încep să fie ridicate. Însă, apar manifestări de protest ale fermierilor în alte țări europene”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Protestele fermierilor din Franța încep să se liniștească

În claxoane și sirene s-au retras tractoarele fermierilor care au asediat ieri Parlamentul European.

Urmările protestelor cu petarde și incendieri de baloți de fân se văd încă la Bruxelles.
Nemulțumirile agricultorilor au erupt însă în mișcări de protest la graniță.
Dimineață, mai multe puncte de trecere a frontierei cu Olanda erau blocate. Iar presa locală scria că protestele începute aseară pe partea belgiană s-au extins la olandezi.
Mișcarea de protest s-a acutizat și în Portugalia. Sute de agricultori au blocat mai multe şosele, inclusiv două puncte de trecere a graniţei cu Spania, reclamând greutăţile cu care se confruntă.
Iar orașul iberic Leon a fost asaltat de tractoare.

Citește și: VIDEO- Taxa pe zahăr îi face pe oameni să se îndrepte spre băuturi răcoritoare mai ieftine. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Agricultorii francezi dau în schimb, primele semne de calm după sutele de blocaje rutiere organizate peste tot în țară. Federația sindicatelor agricole și-a îndemnat membrii să crediteze promisiunile Guvernului și să-și retragă utilajele grele.
Premierul Gabriel Attal a anunțat un pachet suplimentar de măsuri care să oprească protestele.
„Două cuvinte de ordine pentru agricultura noastră: producție și protecție. De ce? Pentru că vrem să fim suverani, suveran pentru a crește, suveran pentru a recolta, suveran pentru a ne hrăni”, a declarat Gabriel Attal, premierul Franței.


Guvernul va înceta să impună fermierilor francezi reglementari mai stricte decât cerințele Uniunii Europene. Franța va acorda un ajutor suplimentar pentru cultivatori și va intensifica inspecțiile la legumele și fructele tratate cu un pesticid interzis în UE.
Gabriel Attal a promis și să întărească o lege care îi protejează pe agricultori în faţa războiului preţurilor între supermarketuri.
În plus, premierul francez a cerut crearea unei legislaţii clare la nivel european care să descrie ceea ce este carnea de sinteză.
Nu toți fermierii sunt însă convinși că discursurile politice vor avea efecte în realitate.
Deși Summitul liderilor UE de ieri de la Bruxelles nu a avut ca subiect protestele fermierilor, la finalul reuniunii, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Executivul comunitar pregătește o propunere pentru a reduce povara administrativă care apasă asupra agricultorilor. Totodată, a fost anunțată o derogare de un an de la legea care îi obligă pe fermieri să lase 4% din teren pârloagă pentru a restabili sănătatea solului.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si