Apar tot mai multe cazuri de copii infectați cu boala obrajilor pălmuiți. O afecțiune extrem de contagioasă, mai puțin cunoscută, dar care apare primăvara și toamna. Și adulții pică victime acestui virus care poate fi periculos în special pentru femeile gravide. Colega mea Iulia Dumitrașcu vine cu detalii, a transmis Simona Pătruleasa.

Infectați cu ,,Boala obrajilor pălmuiți''

Eu mă aflu în acest moment la Spitalul de boli infecțioase Victor Babeș din Timișoara și mai multe detalii despre acest subiect ne va oferi doamna doctor Adelina Marinescu. Bună dimineața și mulțumim pentru prezență!

Bună dimineața!

Spuneți-ne ce înseamnă această boală și cum ajung copiii să o facă?

În primul rând, această boală este dată de un virus. Virusul se numește pargovirus B19. Ea este considerată o boală a copilăriei, de aceea se mai numește și a cincea boală a copilăriei. În general este foarte contagioasă, se răspândește foarte repede în colectivități, o poate face preșcolarul copilul de grădiniță sau chiar școlarii.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Așa cum am spus, este foarte contagioasă, se transmite prin secreții, prin tuse, prin secreții nazale. De aceea este foarte important ca într-o colectivitate, unde a apărut un caz de parvovirus, să se ia măsurile de igienă uzuale, adică copiii să se spele foarte bine pe mâini și să folosească batiste de unică folosință în momentul în care își suflă nasul.

În ce moment ajungem cu copilul la doctor, atunci când vedem care aceste simptome specifice bolii obrajilor pălmuiți?

În primul rând, copilul cu parvovirus face febră o febră destul de înaltă undeva la 38,5, 39/39,5, iar în timpul doi apare o erupție specifică, o erupție la nivelul obrajilor. Copiii sunt cu obrajii foarte roșii, ca și cum ar fi pălmuiți.

Citește și: Ce este, de fapt, botulismul? Sfaturi esențiale pentru recunoașterea bolii. Dr. Tudor Ciuhodaru: "Debutează brusc"

De cele mai multe ori așa ajung la noi în cabinet, ca și consult, pentru că părintele nu își dă seama ce se întâmplă cu copilul.

De asemenea, mai poate să mai apară și simptomele specifice de răceală de viroză, adică poate să-i curgă nasul, poate să doară mușchii și articulațiile.

Spuneți-ne ce tratament se aplică, este ceva complicat sau nu neapărat?

În principiu nu este un tratament specific, boala nu are un tratament antiviral specific.

Tratamentul este pur simptomatic, adică dacă copilul face febră dăm un antitermic. Putem să dăm un antiinflamator, niște decongesionante nazale, niște antitusive, deci tratament strict simptomatic.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si