VIDEO- Infernul temperaturilor în Europa. Valul Cleon încinge termometrele până la aproape 50 de grade Celsius
Recordul european pentru cea mai caldă temperatură înregistrată vreodată ar putea fi doborât săptămâna aceasta, în timp ce un alt dom de caniculă se îndreaptă spre regiunea mediteraneană. Meterologii ne avertizează că aceste valuri extreme ar putea deveni obișnuință în curând.
Europa va suferi călduri de peste 48 de grade în unele țări. Valul Cleon este prezent pe întreg continentul european și distruge tot în calea lui. Incendii de vegetație și vacanțe în căldură infernală sunt câteva caracteristici ale celei mai călduroase perioade din ultimii ani.
Europa trece prin infernul temperaturilor, iar domul de caniculă pârjolește tot în calea lui
În Grecia, pompierii români au fost chemați la prima intervenție din această vară, după ce în zona Kouvaras, aproape de Atena, un incendiu de vegetație s-a extins cu rapiditate.
3 orașe au fost deja evacuate din calea flăcărilor și au fost mobilizate atât forțe terestre, cât și aeriene.
În acest weekend, un alt incendiu forestier a dus la evacuarea a peste 4.000 de persoane din insula spaniolă La Palma.
Guvernul regional a emis o alertă oficială pentru insulele învecinate, inclusiv Tenerife și Gran Canaria, din cauza riscului de extindere a incendiului, în ciuda eforturilor serviciilor de urgență de a controla și stinge flăcările.
Astăzi, Organizația Meteorologică Mondială a declarat că planeta a cunoscut cele mai calde zile înregistrate în primele zile ale lunii iulie, după un iunie care a fost cel mai fierbinte înregistrat, conform Agenției Spațială Europeană. Cele mai recente prognoze arată vârfuri de 44 de grade Celsius în mai multe zile în această săptămână, cu temperaturi în mod constant între 30 și 40 de grade în mare parte din sudul
Europei.
Italienii experimentează zilele acestea ceea ce IlMeteo numește o "furtuna de căldură", iar în Roma temperaturile sunt gata să urce la 42 de grade și 43 mâine.
"Avem ventilatoare, pălării și în partea cea mai călduroasă a zilei ne întoarcem la hotel", a spus un turist.
În total, 16 orașe italiene, printre care Florența, Bologna, Bari, Cagliari și Palermo, au fost puse în "alertă roșie" de către Ministerul Sănătății, ceea ce înseamnă că domul de căldura este atât de intens încât reprezintă o amenințare pentru sănătatea întregii populații.
"Nu poți respira. Noi din San Salvo(în regiunea Abruzzo) avem mare. Chiar dacă acest loc(Roma) este frumos, căldura te face să transpiri. Stăm la coadă să ne umplem sticlele cu apă, facem un duș rapid, pentru că odată cu căldura începem să fierbem și... ne simțim fierbinți, fierbinți, fierbinți, dar Roma e frumoasă totuși", a continuat un turist.
Meteorologii spun că în zilele următoare, părți din Italia și Grecia ar putea depăși 48,8 grade Celsius înregistrate în Siracuza, Sicilia, în august 2021, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Europa. Valul de căldură se resimte în această perioadă și în Turcia unde recordurile vor fi depășite în această săptămână.
Iar în cel, cel mai fierbinte loc de pe Pământ, în Valea Morții din California, termometrele au afișat unele dintre cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată, 55 de grade Celsius.
Vremea extremă rescrie recorduri și în China, unde o localitate din nord-vestul arid al țării a îndurat duminică temperaturi de peste 52 de grade Celsius, a anunțat presa de stat.
Specialiștii ne avertizează că aceste valuri de caniculă vor deveni o normalitate în anii ce urmează.