Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,9%. Potrivit Institutului Național de Statistică perioada vizată este aprilie 2023-aprilie 2024, timp în care cele mai mari majorări au fost înregistrate la capitolul servicii. Însă, cu mai multe informații ni se alătură colega mea Mădălina Bichir, a transmis Cristina Dorobanțu. 

Inflația a scăzut. Mercurialul prețurilor

Cu toate că inflația a scăzut, ne confruntăm cu creșteri de prețuri în continuare.

Dacă ne uităm la datele INS, vedem că, în ultimul an, serviciile s-au majorat cu circa zece procente. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu aproximativ 7% și cel mai puțin a crescut prețul produselor alimentare, cu numai două procente. Dar dacă le luăm pe rând, în ceea ce privește serviciile poștale, acestea s-au scumpit cel mai mult, cu peste 26%.

Citește și: Care sunt alimentele care s-au ieftinit în 2024. Veste bună despre rata inflației

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Dacă ne uităm la mărfurile nealimentare, detergenții au înregistrat o creștere de aproximativ 25%, iar medicamentele s-au scumpit cu aproximativ douăzeci și patru de procente.

Cât despre mărfurile alimentare, acestea s-au scumpit și ele. În top se află conservele de fructe, peștele, dar și  berea. Există totuși niște vești bune. Anumite produse și servicii s-au ieftinit. De exemplu. făina ne scoate mai puțini bani în buzunare, cu circa 30%, iar pentru electricitate plătim mai puțin, cu aproximativ trei procente.

Cu toate că BNR estima că la finalul anului, inflația va ajunge la 4,7%, tot acum reprezentanții băncii naționale estimează că rata inflației se va reduce într-un mod încetinit pe final de an, asta înseamnând că s-ar putea să nu reușim să atingem prognoza inițială.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si