”Primele facturi la utilități pe anul acesta îi fac pe oameni să își pună mâinile în cap. După cheltuielile de sărbători, când consumul de căldură și de curent au fost mai mari, buzunarele s-au strâmtorat. Unii se văd nevoiți să se împrumute sau să plătească eșalonat pentru a face față, iar dacă acum le este greu, anul viitor cheltuielile se anunță și mai mari, fiindcă ar putea să dispară plafonarea”, spune Cosmin Cernat.
„Vai de capul nostru! Uite și la lumină cât e, nu mai vorbesc de gaze”, spune un cuplu.
Nota de plată e pe decembrie, luna în care vremea a fost extrem de blândă în Capitală, dacă le adună pe toate, pensionarul spune că-i jale.
Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro
”O mie de lei pentru noi pensionari e foarte mult, mai ales că soția are doisprezece milioane, ne mai ajută copiii, dacă n-ar fi copiii ,suntem la pământ”, spune bărbatul.
Mihaela și Florentina încearcă să găsească soluții să nu rămână în urmă cu plata.
”Plătim eșalonat, adică nu toată factura, dar ca să nu ne oprească curentul plătim, eu știu, un sfert din factură, o jumătate din factură, și o tot ținem așa până…”, spun femeile.
Ianuarie este pentru cei mai mulți cea mai grea lună din an după cheltuielile de sărbători, când au și stat acasă și au consumat mai mult. Se îngrozesc când adună toate facturile de la utilități.
”Fiind sărbătorile, s-a cam cheltuit mai mult, pe curent în jur de zece milioane, eu stau la curte, e mult, nu se poate”, spune un alt om.
De anul viitor s-ar putea să tânjim după facturi cu astfel de sume, căci este ultima iarnă în care prețurile la curent electric și gaze sunt plafonate. Schema de sprijin a guvernului se încheie la treizeci și unu martie anul acesta.