Am putea pierde 2 milioane de locuitori în următorii ani, avertizează specialiștii. Statistica îngrijorătoare se vede cel mai bine în mediul rural. În județul Buzău, de exemplu, sunt comune unde înmormântările sunt la ordinea zilei. În schimb, de ani buni, nu a mai avut loc vreo căsătorie, a transmis Cristian Sabbagh.

Inima satului românesc bate a sfârșit

"Erau nunți frumoase, cu cai, flăcăi, uuu! Acum nici nu mai auzi, când mai auzi muzică?", a spus un român.

"- Înmormântări?
- Ehe. Au murit câte doi trei pe săptămână!", a spus un român.

De un deceniu, în satul Amara, cel mai mare din comuna Balta Albă, localnicii merg doar la înmormântări. Pe lângă serbări, în căminul cultural de aici, se organizau și nunți. Acum, însă, nu mai are cine să-și unească destinele în clădirea din centrul satului.

"Ne duceam și priveam la nunți, ca la țară, erau horele mari, era o frumusețe. Numic nu mai e! Pustiu", a spus un român.

"Bătrânii au murit, satul s-a rărit, tineretul a plecat. Copiii, dacă sunt plecați, fac la restaurante", a spus un român.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Tinerii aleg să plece departe imediat ce împlinesc vârsta majoratului.

"Nu locuri de muncă, nu, nimic. Noi, să ne ducem și noi să muncim undeva, nu", a spus un român.

Daniel are 23 de ani și este unul dintre puținii tineri care mai stau aici. Învață mecanică auto, după ce a aflat că este mare nevoie în sat de un astfel de meseriaș. Ar vrea să-și întemeieze o familie și să facă nunta în sat, însă veniturile din prezent îl descurajează.

"Ceva simplu, cu familia, dar să fim noi. Încă nu avem bani să facem așa ceva. Momentan este mai greu", a spus Daniel.

Anul trecut, nici în celelalte sate ale comunei nu s-a înregistrat nicio căsătorie.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 2030, România va avea 18.306.092 locuitori, în timp ce în 2040, populaţia ar urma să ajungă la 17.306.604 locuitori, cu peste 2 milioane de oameni mai puțin față de situația actuală.

Citește și: VIDEO- Nunta de vis se pregătește din timp. Cât ajungem să plătim dacă ne ocupăm de acum de eveniment?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si