Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Piețele adună laolaltă bogați și sărmani deopotrivă care- indiferent de câți bani au în portofel- încearcă să descopere printre tarabe calitatea la preț bun. Pare, totuși, o misiune imposibilă, chiar dacă ne aflăm în sezonul belșugului.
„La producător n-am ajuns să văd care este prețul, bănuiesc că e la jumătate. Știm”, spun oamenii.
Umflarea prețului e simplu de dovedit. Ardeii kapia, de exemplu: pentru un kilogram luat din piață, plătim 4 lei. La producător, îi găsim însă la un preț de-aproape trei ori mai ieftin.

Prețurile fructelor și legumelor cresc din cauza intermediarilor

Intermediarii cumpără ieftin și dau mai scump... Însă- odată ieșiți pe poarta en-gross-ului de unde se aprovizionează- puțini recunosc:
- Cu ce preț ați cumpărat de aici?
- 5 lei ardeii și 2,5 lei la conopidă.
- Cu cât le dați la Bacău?
- Vedem cum e piața.


- Ardeiul cu 3,5 lei, varza 1 leu, conopida 2 lei, morcov 1,5 lei.
- În Vrancea cu cât le dați?
- Să vedem cu cât merge piața și în Vrancea, spun intermediarii.
O lege votată de deputații europeni urmărește să înlăture diferența uriașă dintre prețul de la poarta fermei și cel din piață prin înființarea unui Observator agricol. Un organism de control care va avea grijă ca intermediarii să nu mai atenteze la portofelul clienților și să nu mai profite nici de pe urma muncii producătorilor.
Neculai Țapu cultivă în solariile pe care le are la Matca de la castraveți și până la roșii, ardei sau gogoșari și zilnic aduce, cu o mașină închiriată, zeci de kilograme de legume în piața de gross din localitate. Producătorul e foc și pară pe samsari.
„Au câștigat foarte mult. Era mai bine când ne duceam noi la piață, nu să meargă marfa pe 70 de mâini. Dacă ne duceam noi la piață era altă treabă. Acum e foarte greu. Ca să semăn eu acum roșiile, de pe 15 decembrie și când să le vând să nu aibă preț... ce-am făcut? N-am făcut nimic”, spun legumicultorii.
La nivel european, sunt deja active mai multe observatoare agricole.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si