"Sunt pregătiri intense în toate aeroporturile din România. Din 31 martie, aerogările de la noi trebuie să aibă infrastructura necesară pentru a procesa atât zborurile Schengen cât și pe cele non-Schengen. La Iași, deschiderea noului terminal a fost devansată și se lucrează fără oprire pentru ca acesta să poată primi pasageri peste o lună și jumătate", a transmis Cristian Sabbagh.

Investiții uriașe pentru "Air Schengen"

Terminalul 4 al Aeroportului Internațional din Iași, cel mai mare din țară după Otopeni, ar fi trebuit să devină funcțional în luna mai, însă aderarea țării noastre la spațiul Schengen pe cale aeriană a schimbat planurile.

Toate aeroporturile trebuie să fie pregătite pentru a opera atât zboruri către țările Schengen cât și non-Schengen. Pe aeroportul din Iași, de exemplu, o treime dintre pasageri zboară către destinații din afara acestui spațiu

"Absolut toți pasagerii care zboară în destinații schengen sau non schengen vor intra în T4. Vor face check-in, vor face control de securitate în t4, după care cei care au zboruri non schengen vor intra în t3 printr-un pasaj special conceput de legătură intre cele două terminale și vor ajunge în zona de imbarcare din t3 unde se va face controlul pașapoartelor", a declarat Romeo Vatră, directorul Aeroportului Internațional Iași

Din 31 marie, zborurile către țările Schengen vor semăna, ca proceduri, cu cele către alte orașe din țară. Controlul pașapoartelor va fi eliminat și, automat, vor dispărea și cozile de acum.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"E foarte bine, călătorim în Olanda, e foarte bine că sunt prea multe cozi. Astăzi nu a fost aglomerat, dar data trecută foarte aglomerat, am stat și jumătate de oră", a declarat un cetățean.

"- Cam cât timp pierdeți la cozi, filtre?
- O oră jumătate cel puțin. Asta în condițiile bune de astăzi, dacă ar fi o zi aglomerată, mai bine de două ore poate", a declarat un cetățean.

Cele mai importante aeroporturi din țară investesc aproximativ 670 de milioane de euro în extinderea terminalelor. Cele mai importante proiecte vor fi finalizate anul acesta.

Anul trecut, prin cele 17 aeroporturi din România au trecut peste 24 de milioane de pasageri. Otopeniul e de departe pe primul loc cu 14,69 de milioane de pasageri. Doar aeroporturile din Timișoara, Iași și Cluj-Napoca mai trec de pragul de un milion de pasageri. La polul opus, aerogara de la Tulcea a avut parte de numai 300 de pasageri.

Citește și: "A fost ucis de Putin, în mod cert", spune președintele Ucrainei Volodimir Zelenski despre moartea lui Aleksei Navalnîi


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si