„Este copil, poate să mănânce orice. De câte ori n-ați auzit această vorbă pe la bunici și părinți, din dorința de a-i face micuțului toate poftele? Copiii care iau în greutate de la vârste fragede pot ajunge brusc la obezitate infantilă din cauza faptului că mănâncă greșit. Ce n-ar trebui să le punem niciodată pe masă, dar și ce opțiuni avem dacă micuții se îngrașă prea mult, aflăm de la Ioana Florențiu, diabetolog”a spus Simona Pătruleasa.

Citește și: Cum ai grijă de sănătatea micuțului tău? Top 3 sfaturi pentru părinți

Cum își pot da părinții seama că cei mici se confruntă cu problema kilogramelor în plus și care sunt reperele pentru o gretuate normală pentru un copil?

Simona Pătruleasa: Spuneți-ne, vă rog, cum ne dăm seama dacă greutatea copilului nostru este un motiv de îngrijorare? Există anumite simptome?

„Atunci când copilul este foarte mic, ne poate trage un semnal de alarmă medicul pediatru. Copiii mici trebuie să beneficieze de vizite regulate la pediatru și atunci acesta ne poate spne când copilul depășește limita de greutate recomandată. Pe urmă, la copiii mai mari într-adevăr, să zic așa, undeva după patru, cinci ani, aici trebuie să intervină părinții și să fie foarte atenți la obiceiurile alimentare ale copiilor lor”, a răspuns Ioana Florențiu, diabetolog.

Simona Pătruleasa: Trebuie, într-adevăr, să ne încadrăm în niște repere, niște limite?

„Da, dar limitele acestea sunt foarte largi. Adică nu propriu-zis o greutate ideală a copilului. Noi calculăm greutatea copilului într-un tabel, percentile le spunem noi. Asta înseamnă că un copil poate să se încadreze, în funcție  de greutate și vârstă, pe o percentilă undeva 5 și 85% și încă este considerat normoponderal. Abia după 85% vorbim de copii supraponderali.

Adică atunci când un copil este mai plinuț decât 85% dintre copii, ca să înțelegeți ce înseamnă o percentilă, iar peste 95% ne încadrăm la obezitate”, a spus diabetologul.

Cum îi pot ajuta părinții pe copii să își schimbe obiceiurile alimentare nesănătoase?

Simona Pătruleasa: Ce poate să facă în cazul de față (n.r.fotografie cu un adolescent cu obiceiuri alimentare nesănătoase) părintele? Pe lângă faptul că trebuie să renunțe la toate acest lucruri nocive, poate să îl pună la dietă pe copil?

„La vârsta asta e cam târziu pentru părinte să mai intervină. La vârsta asta, deja dup 14 ani încolo, trebuie să fie decizia copilului. Nu mai poate să decidă părintele pentru el. Nu poate să țină dietă dacă aceste nu-și dorește. De fapt, nici la vârste mai mici nu poate obliga părintele copilul să țină o dietă. Nici la, nu știu, 10, 12 ani. Nu se mai poate face acest lucru. Părintele trebuie să aibă grijă să intervină cu schimbarea acestor comportamente mult mai timpuriu”, a declarat Ioana Florențiu, diabetolog.

Simona Pătruleasa: Dar ce probleme pot să apară?

„Problemele cele mai frecvente care apar la copiii cu obezitate sunt problemele de metabolism. Vorbim de rezistență la insulină, vorbim de grăsimi cresucte în sânge, colesterol, trigliceride. Vorbim de, în cazuri mai extreme, de diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare la vârste foarte mici”, a spus diabetologul.

Citește și: Grăsimile din alimentație care provoacă jumătate de milion de decese anual! Ce trebuie să evităm în alimentație?

Simona Pătruleasa: Dar copilul care ajunge să fie supraponderal are și anumite manifestări specifice greutății?

„Copilul începe să aibă o toleranță scăzută la efort. O să vedem că începe să evite activitățile fizice pentru că transpiră, pentru că nu face față, nu reușește să țină pasul cu colegii lui. Atunci, ușor-ușor, se retrage, poate să devină mai introvertit... se retrage din cercul de prieteni.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Putem să vedem că îi crește apetitul pentru că, din ce se îngrașă, practic va dori să mănânce și mai mult, și mai multe mâncăruri nesănătoase. Toate astea, până la boala propriu-zisă, sunt semne care trebuie să ne dea de gândit”, a afirmat Ioana Florențiu, diabetolog.

Simona Pătruleasa: Ce trebuie să facă părintele dacă fetița (n.r. fotografie care are probleme cu greutatea) decide că trebuie să slăbească și vrea să fie la dietă?

„E minunat atunci când copilul își dorește să facă ceva. Cel mai bine e ca părintele, în afară de accesul la un specialist în obezitatea infantilă și de urmarea recomandărilor respectivului specialist, în primul rând, trebuie să îl susțină pe copil. Și a susține un copil cu obezitate înseamnă ca toată familia să mănânce aceeași mâncare pe care o mănâncă el. Să nu mâncăm  în fața lui (n.r. alimentele pe care nu are voie să le consume). Să nu ținem în casă dulciuri pe care copilul nu are voie să le mănânce.

Să-l ajutăm, să mâncăm împreună cu el, să nu-l forțăm, să facem activități fizice împreună cu copilul. Să nu ne limităm doar la sportul organizat. Să mergem pe jos, să ieșim cu bicicleta, să ieșim în parc, să mergem cu rolele. Adică, să ajutăm, să susținem copilul din toate punctele de vedere”, a răspuns Ioana Florențiu, diabetolog.

Simona Pătruleasa: Această dietă presupune un program strict sau, în continuare, putem să-i dăm copilului, nu știu, o ciorbă, o tocăniță? Trebuie să-i dăm anumite alimente pentru a da jos kilogramele?

„Nu. De obicei, dieta nu este foarte strictă la copii. Cele mai multe probeleme încep să se rezolve odată ce excludem din alimentație: dulciurile, fast-food-ul.

Da. Din contră, mâncarea gătită este recomandată copiilor. Copilul este în creștere, are în continuare nevoie să primească o alimentație echilibrată. Nu-i vom impune o dietă de adult, numai ca salată, grătar și avocado și, nu știu, semințe de chia.

Copilul trebuie să mănânce oarecum normal, dar cu mai puțin zahăr și mai puține grăsimi”, a tranmis Ioana Florențiu.

Simona Pătruleasa: Ce anume nu ar trebui să combine copilul atunci când mănâncă?

„Nu cred că putem să vorbim despre combinații greșite de alimente de alimente. Repet, la ei cea mai mare problemă este în continuare... surplusul de calorii, dat de aceste alimene hipercalorice, mâncate în exces”, a spus diabetologul.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Cum îi putem ajuta pe copii și pe tineri să aibă parte de o viață sănătoasă

Modalități prin care copiii pot să își controleze dorința de a mânca lucruri nesănătoase

Simona Pătruleasa: Problema este că acasă le dăm ce trebuie, le limităm accesul la produsele care sunt nocive, dar ce ne facem la școală? Cum facem ca el la școală să nu fie tentat să cumpere chipsuri sau alte prostioare?

„Păi aici putem controla banii pe care îi dăm copilului. Ar trebui să discutăm cu el și să-i explicăm că trebuie să mergem cu mai puțini bani. Părintele trebuie să discute cu copilul, specialistul trebuie să discute cu copilul.

Copilul trebuie ușor-ușor să conștientizeze. Când avem un copil care are bani la el, care e capabil să își gestioneze singur o dietă. Trebuie să fie, repet, și copilul implicat. El va mai greși”, a explicat Ioana Florențiu.

Simona Pătruelasa: Așa este! Dar dacă, totuși, copilul este micuț, îi putem explica faptul că această greutate, acest surplus de greutate poate să ducă la anumite boli sau este prematur să facem asta?

„Sincer nu îi interesează pe copii problemele de sănătate la o vârstă așa de fragedă. Nu înțeleg conceptul, nu înțeleg ideea de boală dacă ei sunt sănătoși. Nu înțeleg ce li se poate întâmpla. Sunt doar niște vorba pe care le spune părintele, le spune medicul, ei nu pot înțelege.

Trebuie să te legi de niște lucruri concrete. Dacă e fetiță, ca să poată să își o rochiță mai drăguță sau dacă e un băiat să poată să alerge mai bine la fotbal, să dea un gol. Nu știu, lucruri legate de acest aspect”, a declarat Ioana Florențiu, diabetolog.

Simona Pătruleasa: Pe final, trei sfaturi pentru părinți și copii legate de acest aspect.

„În primul rând, vreau să sfătuiesc părinții să aibă grijă de copii încă de mici. Să evite recompensele pe bază de dulciuri, fast-food și sucuri. Să încerce pe cât posibil și ei să conștientizeze că viitorul copilului e în mânile lor și să își limiteze ș ei înșiși aportul acestor alimente. Pentru că, dincolo de ce îi spunem copilului să facă și să mănânce, exemplul personal este cel mai important lucru pe care îl poate oferi părintele”, a concluzionat Ioana Florențiu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si