Viscolul care a adus dezastru în sud estul țării, i-a întors în timp pe localnicii dintr-un sat din Călărași. Oamenii stau nopțile în beznă și mănâncă doar ce reusesc să gătească pe plitele cu lemne. Curentul electric întrerupt de vântul violent nu a fost refăcut nici acum, la 5 zile de la codul portocaliu, a transmis Cristian Sabbagh.

Izolați la 5 zile de la viscol

O lumânare aprinsă și lumina de la candelă. Așa trăiesc acești bunici în satul Coslogeni, din Calarașiul lovit de furtuna de zăpadă peste week-end. Viscolul de cod portocaliu a adus rafale violente de vânt, care au doborât stâlpii de electricitate și le-au tăiat curentul.

De atunci sunt rupți de lumea civilizată. 5 zile au trecut ca 5 ani, mai ales pentru bieții oameni.

"Ce-i doare pe ei capul de noi!? Dacă trăiesc ei bine...", a spus un localnic.

Cu mâinile bătătorite de viață, strânse a neputință în fata vremii nemiloase și a vremurilor, bunica aprinde lumânarea așezată pe masa de lânga pat ca să vadă măcar ce medicamente să ia.

A fost foarte greu, pentru toată lumea a fost greu. Mă credeți că lăsam țoale pe aici pe undeva și nu le vedeai pe care să le iei. Cum se însera trebuia să te bagi aici.

Stăteam, lăsam până târziu. Le stingeam și pe urmă le aprindeam iar pe la 7 jumate. Să mâncăm și noi. Vă dați seama. Ca și cum v-aș lega pe dumneavostră la ochi și v-aș da drumul pe aici. Unde vă duceți? Pe ce puneți mâna?,  a spus o localnică.

Citește și: VIDEO- Și-au riscat viața pentru energia Sfinxului, în plin cod portocaliu de viscol. Gestul inconștient îi putea ucide

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Mâncarea și-o fac pe soba cu lemne. O mână de cartofi fierți cu sare și pâine.

După ce sâmbătă spre duminică a nins cu nemiluita, iar vântul a suflat ca turbat, satul a rămas și fără apă. Hidrofoarele, alimentate electric, s-au oprit. Iar puține case aveau fântâni care să stingă setea mai multor familii.

"Și venea zăpadă și eu scoteam apă. Puneam capul în jos și scoteam apă câte două căldări", a spus un localnic.

Zăpezile s-au topit, dar nu au luat cu ele și necazurile. Vijelia a doborât 5 stâlpi de electricitate. Unul a căzut pe casă. Urmările urgiei se văd și acum cu fire rupte și copaci prabușiti peste tot.

Pentru băut, oamenii au strâns apă de ploaie în bidoane și găleți.

"Am avut două din astea mari ca să oprim apă. O bem pe asta că-i apă bună de băut. Am mai avut încă una ca să facem mâncare", a spus un localnic.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Între satele Coslogeni și Dichiseni, stâlpii de energie electrică au fost puși la pământ.

"Se văd stâlpii că lipsesc pe bucata asta. Și până la Dichiseni toți sunt căzuți. Plus în interiorul localităților, copaci căzuți, fire rupte, stalpi după cum ați văzut. O să rămână o zonă întreruptă până o remediază", a spus primarul.

Deocamdată, localnicii din Coslogeni așteaptă reparațiile și curentul care să-i aducă din nou, din trecut, în civilizație.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si