UPDATE. Au apărut primele imagini de la întâlnirea celor doi șefi de stat, Joe Biden și Xi Jinping.

primele imagini de la întâlnirea celor doi șefi de stat, Joe Biden și Xi Jinping

Primele imagini de la întâlnirea Joe Biden și Xi Jinping

Știrea inițială. Președinții Xi Jinping și Joe Biden urmează să aibă prima întâlnire față în față din ultimul an, miercuri, în marginea forumului de cooperare economică Asia-Pacific, într-o locație nedezvăluită din San Francisco, transmite CNN.

Citește și: VIDEO- EXCLUSIV- Cât costă activitățile făcute de Klaus Iohannis și soția lui în Kenya: ”Cazarea nu este foarte scumpă, dar cu cât adăugăm servicii, costurile cresc semnificativ”

Întâlnirea dintre liderii SUA și ai Chinei este văzută ca un pas crucial în restabilirea comunicațiilor normale dintre cele două puteri și pentru a preveni escaladarea unor conflicte în diverse colțuri ale lumii.

Războiul dintre Israel și gruparea Hamas din Fâșia Gaza, izbucnit în urmă cu o lună și câteva zile, precum și conflictul dintre Rusia și Ucraina se află pe agenda discuțiilor celor doi președinți.

Cine l-a așteptat pe Xi Jinping la aeroportul din San Francisco

Președintele chinez Xi Jinping a sosit ieri la San Francisco pentru summitul APEC și întâlnirea cu președintele Joe Biden.

Secretarul Trezoreriei Janet Yellen, guvernatorul Californiei Gavin Newsom și soția acestuia, actrița Jennifer Siebel Newsom au fost câțiva dintre oficialii care l-au întâmpinat pe Xi Jinping la aeroport.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Întâlniri rare între liderii SUA și China

Întâlnirea de miercuri dintre Joe Biden și Xi Jinping va fi doar a doua lor discuție față în față în timpul președinției lui Biden.

Comerțul, tehnologia, războiul dintre Israel-Gaza și situația din Taiwan se numără printre problemele care ar putea fi pe ordinea de zi a întâlnirii.

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat la începutul acestui an, pe fondul unor acuzații reciproce într-un context internațional tot mai tensionat.

Ultima oportunitate de întâlnire la nivel înalt dintre SUA și China a fost anul trecut când Statele Unite au doborât însă un presupus balon spion chinez, amânând o vizită planificată în China a secretarului de stat al SUA Antony Blinken.

Ce urmărește Joe Biden să obțină după întâlnirea cu Xi Jinping

În contextul unor conflicte care fac ravagii în Orientul Mijlociu și Europa, Joe Biden speră să prevină o nouă criză care să explodeze pe finalul primului său mandat.

Potrivit CNN, Joe Biden încearcă să le demonstreze americanilor – dar și lui Xi în mod direct – că o relație îmbunătățită cu Beijingul este în interesul tuturor.

Înaintea discuțiilor, oficialii americani au avut grijă să tempereze așteptările, spunând că nu e vorba de o listă lungă de rezultate, nici măcar despre o declarație comună a liderilor, așa cum se obișnuiește după summiturile dintre șefii de stat.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Vladimir Putin cere o cooperare militară mai puternică între Rusia și China

Obiectivul principal al discuțiilor dintre Biden și Xi Jinping este restabilirea canalelor de comunicare, în principal prin intermediul armatei, pentru a evita situațiile de comunicare greșită sau de calcul greșit de care oficialii americani se tem că ar putea duce la un conflict deschis.

Joe Biden își dorește un telefon roșu cu Xi Jinping

Biden a spus, înainte de plecarea sa în California, că va defini succesul reuniunii drept revenirea pe „un curs normal” al relației cu China.

El a spus că acestă revenire la normalitate include „posibilitatea de a ridica telefonul și de a vorbi unul cu celălalt dacă există o criză, de a ne asigura că militarii noștri încă mai au contact unii cu ceilalți”.

Citește și: Regele Charles și prințul Harry, aproape de împăcare. Telefonul primit de Charles când a împlinit 75 de ani, „moment de cotitură” între tată și fiu

Ministerul de Externe al Chinei a declarat luni că acest summit al liderilor va implica „o comunicare aprofundată asupra problemelor strategice, generale și direcționale referitoare la relațiile China-SUA, precum și a problemelor majore privind pacea și dezvoltarea globală”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si