In articol:
Fiecare zi din Săptămână Patimilor are câte o semnificație. Însă de astăzi până la sărbătoarea Învierii, încărcătură spirituală a fiecărui moment este mai mare decât a celor de până acum. În Joia Mare, în bisericile creștin ortodoxe se citesc cele 12 evanghelii, iar în gopodării se vopsesc oule.
Joia Mare, semnificații și tradiții
Iulia- Cel mai bine despre însemnătatea acestei zile ne va vorbi astăzi preotul Ionel Popescu, care este alături de mine în aceste momente. Bună dimineața!
Ionel Popescu- Bună dimineața!
Iulia- Mulțumim pentru prezență.
Ionel Popescu- Este Joia Mare, Joia Patimirilor domnului nostru Iius Hristos, cu o semnificație profundă în viața noastră de creștini. Așa după cum se poate vedea și din prezență, iată, de dimineață la biserică, pentru mărturisirea păcatelor, pentru împărtășirea cu sfintele taine și participarea la Sfânta Liturghie a credincioșilor noștri.
În Joia Mare, cea mai frumoasă imagine biblică de altfel din Noul Testament este aceea a sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, care stă cu capul lipit de pieptul Mântuitorului, simbolul iubirii la Cina cea de Taină, simbolul iubirii apostului față de Hristos și simbolul iubirii noastre față
Citește și: VIDEO- Ouăle roșii, tradiție pe masa de Paște. Care este procedura de vopsire, pas cu pas
A instituit sfânta și dumnezeiasca împărtășanie, s-a rugat în grădina Ghesimani și apoi au început mântuitoarele sale patimi, când a fost arestat și a început judecarea Sa.
Ionel Popescu- Pașii noștri ar fi nevoie să se îndrepte spre Biserică, să lăsăm deoparte așa cum cântăm, de altfel la sfânta Liturghie toată grija acea lumească, și dacă fiul lui Dumnezeu s-a rugat în această zi cu o putere atât de mare, încât transpirația Sa s-a transformat în picături de sânge care cădeau pe pământul Ghețimanului, și noi avem datoria să ne rugăm lui Dumnezeu în această Joie Mare.