Sunt periuțele de dinți electrice mai bune pentru dantură sau e doar o strategie de marketing? Medicii se împart în două tabere în acest caz, dar se pun de acord cu un lucru, pentru îngrijirea dinților nu e nevoie doar de periuță, ci de mai multe obiecte care ne vor ține cariile și alte probleme departe de cabinetul stomatologului. Despre toate acestea vorbim astăzi cu dr. Adrian Stan, dentist specializat pe parodontologie, a

transmis Simona Pătruleasa.

Kitul perfect pentru o dantură completă

Încă de din capul locului aș dori să vă spun cumva că nu contează exact ce perie folosim. Fie că folosim o perie electrică, cum avem aici, fie că folosim o perie manuală, ambele curăță la fel de bine, dar cel mai important este să le folosim corect de cele mai multe ori. În practica mea curentă am observat că pacienții poate nu au o manoalitate foarte bună cu o perie manuală și atunci le recomand să folosească o perie electrică. Poate ceea ce facem cu o perie electrică, poate într-un minut jumate două, cu una manuală facem în trei patru minute, de asemenea cu peria electrică este mai greu să greșim. Majoritatea perilor vin cu un senzor de presiune și dacă apăsăm prea tare pe dinți și pe gingii se aprinde aici un led care ne atenționează, a declarat dr. Adrian Stan.

- Este recomandat, atunci când avem fațete dentare, să folosim periuța electrică sau este prea dur periajul?

N-ar trebui să fie foarte dur. Putem folosi tot așa, după preferințe, fie pere manuală, fie o perie electrică de cele mai multe ori. La pacienții care poate au fațete pot sângera gingiile, dar nu este vina periei dacă sângerează gingiile. Orice perie am folosi, ar trebui să mergem la un medic dentist să vedem exact cauza, a declarat dr. Adrian Stan.

- Dar pentru copii, ce alegem? Periuța electrică sau cea normală? De la ce vârstă când începe periajul corect la copii?

Încă de la apariția primului dintre temporar, care apare cumva în jurul vârstei de șase luni. Fie că părintele preferă să efectueze periajul copilului cu o perie manuală sau cu o perie electrică, e important ca pe parcursul anilor, chiar și la cinci, șase, șapte ani să se asigure sau chiar să facă acest periaj în locul copilului. La fel cum la spală cu copilul pe corp, la fel ar trebui să-l spele și pe dinți. Intră în atribuțiile noastre de părinți, trebuie să-i supunem constant, fie că folosim o perie manuală sau perie electrică, putem să folosim și o perie electrică deja de când apare primul dintre permanent, din jurul vârstei de șase anim putem folosi o perie pentru copii. Poate și un gadget, un dispozitiv electronic, copiilor le place, unele vin cu un timer, cumva în felul ăsta și îi convinge să se perieze minimum două minute, că acel timer tot merge așa, înapoi și atuncea poate e mai făcut pentru ei, a declarat dr. Adrian Stan.

- Au voie copiii să folosească ața dentară și am văzut acolo ați adus un duș bucal?

Dușul bucal este foarte important de folosit mai ales pentru adulți, la copii cât încă vorbim de o dentiție temporară, nu neapărat, o perie este suficientă, dar deja când avem dentiția permanentă, definitiv, ar fi bine zonele interdentare să nu ne bazăm doar pe perie, care cumva, fie manuală, fie electrică, curăță spațiile externe și spațiile interne ale dinților, interdentar mai trebuie să mai folosim și alte lucruri, iar dușul bucal este un dispozitiv care

curăță foarte bine interdentar. În plus aș adăuga că el curăță destul de grosier, mereu va trebui interdentar să mai venim și cu alte lucruri ca să finisăm aceste zone, iar aici un rol foarte importante le au periile interdentare și clar ața dentară. Periile interdentare sunt niște dispozitive micuțe, care curăță interdentar și se intră cu ele perpendicular între dinț i, a declarat dr. Adrian Stan.

- Știu că și acestea au anumite dimensiuni?

Da, ele trebuie mereu adaptate în funcție de dimensiunile dinților, nu prea putem folosi același diametru de perie interdentară peste tot, mereu vom jungla poate cu vreo două trei, a declarat dr. Adrian Stan.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

- Copilul poate să folosească apa de gură?

Nu este problemă, poate să folosească și apă de gură specială pentru copii, dar per total, apa de gură cumva intră într-un loc secund. Cel mai important și la adulți și la copii este periajul dinților sau curățatul mecanic al plăcii bacterie, placa bacteriană este un depozit moale care se depune pe dinți, dacă o îndepărtăm mecanic, cu perie fie manuală, fie electrică, duș bucal, perii interdentare, ață, este suficient, dacă vrem putem folosi apă sau nu, a declarat dr. Adrian Stan.

- Ce nu trebuie să ne lipsească din trusă și în ce ordine le folosim?

Cum am amintit și mai devreme, dacă foarte mult s-a vorbit în ultimii ani despre periajul dinților, fie cu perie manuală sau electrică, poate s-a vorbit mai puțin de zonele interdentare. Aproximativ treizeci patruzeci la sută din suprafața dinților se află în zonele interdentare, unde peria nu ajunge și atunci mereu va trebui să suplimentăm cu duș bucal perii interdentare sau ață. Știu că eu când le spun pacienților și de aceste lucruri se panichează că durează foarte mult. Într-adevăr, cu peria electrică ne periem două minute, mai folosim și dușul vocal încă vreun minut jumătate două, mai folosim și ața, perii interentare încă vreo două minute, per total ies vreo șase șapte minute, dar nu avem altă soluție, nu avem încotro, decât să ajungem la probleme mai grave, gingivale, probleme parodontale, putem preveni foarte multe lucruri, dar cumva cum conving pacienții, le spun că dacă o facem de două ori pe zi sau măcar o dată pe zi seara și le facem pe toate, e suficient adică decât să facem de trei, de patru ori pe zi, într-un exces de zel și să o facem fușărit, mai bine o facem serios seara și să dedicăm timp suficient, a declarat dr. Adrian Stan.

- E obligatoriu să ne periem dinții după fiecare masă?

Teoretic da, dar cum am amintit, dacă o facem de două ori pe zi, dimineața și seara, este suficient, dar dacă dorim, putem, clar, după fiecare masă, ar fi o variantă ideală, a declarat dr. Adrian Stan.

- Se aplică acest lucru și la copii sau la ei povestea este așa mai ușoară?

Se aplică și la ei exact același lucru, mai ales că copiii au o afinitate, ca să zic așa, pentru zahăr. În general, zahărul rafinat, ei mănâncă toate formele și atunci cu atât mai mult, ca să ne păstrăm dentiția temporară cât mai mult, ar fi bine și pe copii să-i periem după fiecare masă, a declarat dr. Adrian Stan.

- Iar ca pastă de dinți, ce folosim?

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

De multe ori, în sfera pastelor, medicii dentști recomand anumite paste, poate pentru diverse afecțiuni. Eu pacienților mei, care au boală parodontală, unul din inconvenientele bolii parodontale, când se re retrag gingile este că pot să apară sensibilități dentare și atunci le recomand o pastă pentru dinți sensibili. Mai sunt unii pacienți care cumva sunt predispuși la cari și atunci le recomand paste de dinți cu un conținut mai mare de flor, a declarat dr. Adrian Stan.

- Ar trebui să folosim mai multe tipuri de pastă de dinți sau să mergem sau să schimbăm din când în când pasta de dinți, cum ar fi ideal?

Putem să jonglăm cu ele. Eu personal în baia cel puțin două tipuri de paste și le mai schimb din când în când, ca să nu se obișnuiască flora bacteriană din cavitatea bucală cu un tip de paste, e bine un pic să le mai schimbăm, dar să fim atenți la așa zisele paste care presupus ne albesc dinții. Majoritatea pastelor, real, nu albesc, au doar foarte multe sau mai multe substanțe abrazive față de pastele normale și atunci, în timp, folosite pe termen lung ne pot deteriora smalțul în loc să ne ajute, a declarat dr. Adrian Stan.

- Cât de des ar trebui să schimbăm periuța de dinți?

Cel puțin o dată la trei luni, a declarat dr. Adrian Stan.

Citește și: VIDEO- Fațetele, soluția danturii perfecte. Avantajele și dezavantajele acestei proceduri


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: