Close sidebar
Close sidebar

Video! Klaus Iohannis, dupa summitul NATO de la Bruxelles: "Un summit foarte interesant, cu unele concluzii foarte bune pentru noi"

Presedintele Klaus Iohannis a facut o declaratie de presa, la finalul summitului NATO de la Bruxelles care a adus concluzii foarte bune pentru Romania.

L. S.,


DISTRIBUIE
acest articol

DECLARATIILE FACUTE DE SEFUL STATULUI

- Un summit interesant cu concluzii foarte bune pentru noi, cu sesiuni care au fost planificate de multa vreme, cu o sesiune neplanificata foarte intensa si vreau sa punctez doar cateva lucruri.

- Primul lucru pe care l-a obtinut Romania la acest summit NATO este ca inca din 2016, dupa summitul NATO de la Varsovia, am incercat sa consolidam flancul estic, am facut-o impreuna cu ceilalti de pe flancul estic, am obtinut pas cu pas. - In acest demers al nostru de intarire am obtinut doua lucruri importante: un centru de comanda de trei stele, operational, cum ne-au explicat specialistii nostri, un centru de comanda tactic, cel mai de jos si strategic, cel mai de sus. Vom avea 400 de ofiteri de stat major din toate tarile NATO.

- Al doilea lucru, am obtinut o imbunatatire a statutului brigazii multinationale, acum am capatat un statut permanent.

Vom continua sa negociem cu ceilalti aliati pentru o prezenta cat mai solida. Doua rezultate de care putem sa fim mandri.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

- Al treilea lucru, o intreaga sesiune a fost organizata la initiativa si demersul nostru, sesiune dedicata Marii Negre, cu invitati din Georgia si Ucraina. Regiunea Marii Negre este pe harta NATO, un lucru pe care l-am reusit cu mare succes, o prezenta aliata foarte buna.

- In ansamblu, postura NATO a fost intarita la acest summit, avem o serie de rezultate frumoase, atat in ce priveste structurile de comanda, trupele alocate.

- In final, sesiunea foarte speciala: banii. In 2014 s-a decis ca in principiu, pana in 2024, alocarile nationale pentru aparare sa fie de 2% din PIB pentru fiecare tara in parte. Rezultatele sunt foarte diferite si ne aflam destul de departe de momentul 2014, Romania a ajuns la 2% de anul trecut si alte tari la o performanta similara. SUA are in jur de 4%, dar avem aliati care au bugete sub 1%.

- Pe buna dreptate s-a pus la modul foarte apasat in discutie ceea ce am numit noi border sharing, asta a fost sesiunea speciala.

- Cu totii am renuntat la intalnirile bilaterale, din pacate, aparuse o discutie destul de intensa si am hotarat impreuna sa schimbam programul pe loc, am continuat doar aliatii, fara musafiri si am discutat despre bani. Am ajuns la concluzii optimiste, mai multi aliati care inca sunt destul de departe de 2% s-au angajat sa creasca cheltuielile pe aparare.

- Pentru Romania este simplu, noi suntem la 2% si ne mentinem la acest nivel. Ni s-a cerut sa incercam in perspectiva sa mergem chiar mai departe.

sursa: mediafax

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI