VIDEO: Klaus Iohannis, în pericol! Fermierii furioși au provocat mai multe incendii în fața Parlamentului European de la Bruxelles. În clădire se află și președintele
Fermierii protestatari au provocat pagube însemnate în fața Parlamentului European de la Bruxelles, acolo unde se află și președintele României. Aceștia au mai multe nemulțumiri.
Președintele României, Klaus Iohannis se află joi la Bruxelles, acolo unde are loc o ședință a Consiliului European la care participă toți liderii țărilor UE.
Klaus Iohannis, le-a dat asigurări fermierilor români că nu vor fi afectați de culoarele Solidarității
Printre discuțiile decidenților se află și rectificare bugetului Uniunii Europene, dar și despre măsurile necesare pentru oprirea protestelor fermierilor, care sunt din ce în ce mai agresive.
Între timp, protestatarii au împânzit zona Parlamentului European de la Bruxelles, acolo unde au provocat mai multe incendii, au aruncat cu ouă în clădire și au afișat bannere cu diverse mesaje pentru parlamentari.
”Particip astăzi la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, a cărei principală temă este rectificarea bugetului Uniunii, astfel încât să găsim o soluție predictibilă pentru ajutorul acordat Ucrainei. Este unanim acceptată necesitatea continuării sprijinului financiar, material, militar pentru Ucraina, dar discuțiile din decembrie despre bugetul pe întreaga perioadă de finanțare nu au putut fi finalizate și vor fi reluate acum.
În cadrul Consiliului European, cu siguranță, vom avea o discuție și despre ce se întâmplă cu protestele fermierilor care au loc în Europa. Fermierii români au, în esență, aceleași probleme ca fermierii din Franța, din Germania, din Belgia, din Italia. Culoarele Solidarității nu afectează agricultura din România și vreau să subliniez foarte clar acest lucru. Pe piața românească nu se comercializează produse care doar tranzitează țara noastră. Noi am deschis aceste culoare fiindcă suntem conștienți că Ucraina are nevoie de acest ajutor și România poate să ofere acest ajutor fără a fi în detrimentul fermierilor români”, a transmis
De asemenea, fermierii au încercat să spargă barierele de securitate, dar au fost îndepărtați cu tunuri cu apă. Tot joi aproximativ 1.000 de tractoare au blocat rute importante din Bruxelles, potrivit Sky News.
Printre revendicările lor se numără taxele mari, a costurilor în creștere și a importurile ieftine din afara UE.
''Dacă vă uitaţi cât de mulţi oameni se află aici astăzi şi vedeţi că aşa este în toată Europa, atunci trebuie să ai speranţă. Noi trebuie să sperăm că aceşti oameni văd că agricultura este necesară. Ştiţi, este vorba de hrană'', a spus Kevin Bertens, un fermier ce trăieşte în apropiere de Bruxelles, potrivit Agerpres.