In articol:
„Mărimea este criteriul după care tot mai mulți clienți se ghidează când aleg fructele sau legumele de la raft, spre disperarea fermierilor care rămân cu marfa nevândută. Usturoiul cultivat de un fermier a fost refuzat într-un lanț de supermarketuri pe motiv că e prea mic ”, a transmis Christian Sabbagh.
Preferă fructe și legume mai mari
Usturoiul autentic românesc nu își mai prea găsește loc în marile magazine. Motivul invocat de supermarketuri a fost dimensiunea acestora, care ar fi „prea mică” pentru a fi pe placul consumatorilor. Cu această problemă s-a confruntat și Ionuț Olteanu, care are două hectare cultivate cu usturoi în comuna ilfoveană Dărăști.
„Din păcate hipermarketul îl refuză, pentru că au un anumit calibru care se caută”, a explicat fermierul.
Așa arată un usturoi chinezesc cumpărat acum din supermarket, față de unul românesc cultivat anul trecut pe aceste câmpuri. Diferența este vizibilă cu ochiul liber și observăm că usturoiul românesc poate fi și de 5-6 ori mai mic decât cel chinezesc.
În piețe, usturoiul românesc zace pe tarabe. Cu toate că este mult mai gustos, fermierii se gândesc să renunțe la cultivarea lui.
Și merele de import au întâietate în preferințele clienților pentru că sunt mai mari și mai frumoase.
Citește și: VIDEO- Misiunea Fiscului: Guță și donatorii de milioane. „Eu bani mulți întorc... dau și la dușmani”
Acesta este un măr din Polonia și acesta este un măr românesc, asta ca să vedeți diferența dintre ele.
„Pe alea mai frumoase le luăm, după ce că dăm o grămadă de bani”, a spus un client.
Aspectul perfect le fură de multe ori ochii clienților.
Găsim și țelină din Olanda care este foarte mare în comparație cu țelina românească.
Specialiștii ne îndeamnă să nu ne lăsăm ghidați de aspect. De multe ori, fructele sau legumele care nu sunt perfecte sunt mai sănătoase și conțin mai mulți nutrienți decât cele cu aspectul perfect.