Mii de oameni au primit astazi acelasi raspuns in 5 spitale din Capitala si doua din tara: dureaza mai mult pentru ca NU functioneaza calculatoarele!

Pacient: Nu merge, nu merge nimic! Puteti sa intrebati! Nu stiu, am fost si ieri si astazi, o sa vin si maine, nu stiu cand o sa mearga, tot spitalul e defect!

In multe situatii, nici nu s-au mai facut internari! Doar cazurile urgente au fost preluate, dupa ce datele pacientilor au fost transcrise intr-un registru cu pixul pe hartie.

Atacul asupra sistemului de sanatate a insemnat cozi uriase in fata spitalelor si asa depasite de numarul mare de pacienti!

Este pentru prima data cand tara noastra se confrunta cu un atac de asemenea proportii. O grupare de hackeri a pus stapanire practic pe toate datele existente in serverele mai multor spitale din tara si de la 5 unitati din capitala, printre care si Victor Babes.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

SORINA PINTEA, MINISTRUL SANATATII: Aceste atacuri ingreuneaza foarte mult activitatea medicala pentru ca se fac internari cu greutate, externari, retetele se elibereaza greu, astfel incat un atac de acest gen pune in pericol functionarea institutiilor medicale.

3.00

In plus, daca va prezentati in aceste zile pentru o urgenta medicala si sunteti alergic la o substanta, insa nu v-o amintiti, medicul nu poate verifica in istoricul dumneavoastra ce va face rau.

Nici interventii chirurgicale nu vor mai putea fi facute in spitalele afectate din cauza lipsei istoricului medical al pacientilor. Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica anunta ca virusul a intrat in sistem din cauza unui angajat care ori a deschis un e-mail de la un destinatar necunoscut sau a dat click pe reclama la o promotie de neratat.

CATALIN ARAMA, DIRECTOR GENERAL CERT-RO: In clipa de fata, din datele pe care le avem probabil este in topul celor care au fost raportate in acest an! In top 3!

Virusul este considerat unul dintre cei mai periculosi de la nivel global. DIICOT-ul a fost sesizat.

Bogdan Botezatu, specialist in Securitate cibernetica: Spitalele sunt si au fost intotdeauna una dintre tintele perfecte pentru atacatorii informatici! Are acces la informatii care sunt vitale pentru exercitarea actului medical! Ransomeware tocmai asta incearca sa faca- sa cripteze accesul la respectivele informatii si apoi sa forteze spitalul sa plateasca bani pentru a bloca datele pacientilor!

Exact asa s-a intamplat acum doi ani, cu un spital din Maramures.

SORINA PINTEA, MINISTRUL SANATATII: S-au identificat hackerii respectivi, erau dintr-o alta tara si au cerut o anumita suma de bani pentru recuperarea datelor, suma care a fost platita la momentul respectiv, este vorba despre 10.000 de euro!

Specialistii in Securitate cibernetica spun, insa, ca si cu banii dati pentru recuperarea datelor nu exista nicio garantie ca atacatorii vor oferi cheia pentru decriptare!

Ancheta va stabili si daca datele a mii de pacienti au fost vandute pentru a fi folosite in alte scopuri decat cele medicale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si