Epuizați după drumul care a durat aproape 72 de ore, Sofia și frățiorul ei, Igor, au lacrimi pe obrăjori și nici măcar mama nu îi poate alina. Nadia a fugit din calea războiului cu gemenii ei de doar trei anișori. Au plecat de acasă, din orașul Bila Tserkva, doar cu hainele de pe ei. Fără mâncare și fără jucării pentru cei mici. Doar cu speranța că vor scăpa cu viață din calea bombelor și vor ajunge într-un loc unde să se simtă în siguranță.

„- Venim din Bila Tserkva, ne-au ajutat voluntarii.

- Sunteți singură cu doi copii mici? Da.

- Cum a fost drumul? Foarte departe și foarte greu.”

Copilărie inundată în lacrimi

Ekaterina a fugit și ea din calea războiului cu nepoțelul de doar un anișor și fiica de opt. Vor să ajungă în Cehia, la Praga, unde îi așteaptă niște rude. Spune ca drumul a fost înfricoșător pentru că nu știau la ce să se aștepte.

„Oamenii au început să fugă. Era un haos, a pornit alarma, am luat ce am putut și am fugit.
N-am reușit să luăm nimic pentru copii. În 15 minute ne-am făcut bagajul și am plecat.”

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Aproape 900 de refugiați ucraineni ajung în București din Republica Moldova

La doar 17 ani, Victoria a fugit împreună cu mama ei după ce o bombă a distrus casa vecină. I-au lăsat în urmă pe tatăl care luptă împotriva rușilor și pe bunica, pentru care drumul spre Germania ar fi fost prea lung de suportat.

„Acum două zile, o bombă a distrus o casă, vă arăt video.

În apropiere locuiește bunica mea, care este foarte speriată.”

Doar în această biserică penticostală din Oradea ajung zilnic din vama Sighetul Marmației autocare cu aproximativ 50 de refugiați, majoritatea mame cu prunci. Oameni cu suflet mare îi primesc cu lapte și alimente pentru bebeluși și copii, scutece, pături și hainuțe. În sala de mese, le-au creat un mic colț de joacă, unde mămicile să-și tragă sufletul, iar cei mici să fie hrăniți și să se bucure de jucării.

Citeste si: În timp ce fug din calea bombardamentelor, copiii ucraineni bolnavi de cancer riscă să rămână fără tratament

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Leo Piț, voluntar: „Îi distribuim pe familii și asociații din Oradea ne ajută să-i preia și să-i transmită spre Europa cu tot felul de transporturi. Până acum au ajuns 350 de persoane, cu cei 50 din această dimineață, 400 în total.”

Bani pentru cei care găzduiesc refugiați

Pentru cei care isi deschid usile pentru refugiati, statul ofera bani. Hotelurile si pensiunile vor primi 100 de lei pe noapte pentru fiecare persoană cazată, iar cei care îi găzduiesc în propria casă vor beneficia de 20 de lei pe zi pentru alimente.

Florin Feher locuieste in Satu Mare si si-a transformat o parte din locuinta in spatii pentru refugiati, unde le ofera toate conditiile.

Citeste si: Ucrainenii care aleg să rămână în Kiev, în ciuda bombardamentelor: Nu vă temeți de Putin

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si