Laleaua Vlăsiei, pur românească urmează să fie recunoscută în lume. Este mai ică decât laleaua din florării, are petale galbene și crește în pădurile Munteniei.

Laleaua Vlăsiei, pe cale să fie recunoscută internațional

Costel Vânătoru, cercetător și directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale spune că: „Iată că și în România se găsesc specii endemice, avem această specie care ar putea reprezenta România cu o specie nouă, pe care să o înscriem în cataloagele internaționale, să o facem cunoscută”.

Citește și: Cum se îngrijesc florile ornamentale

Primăvara, în Pădurea Crâng din municipiul Buzău, înflorește un tip de lalea galbenă sălbatică, pe care cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale încearcă de câțiva ani să o protejeze legal, pentru că este o specie unică și se găsește pe o arie foarte restrânsă. Înflorește de la jumătatea lunii martie și dispare la sfârșitul lui aprilie.

Citește și: Cât costă căpșunile în 2023. Un kilogram de căpșuni românești costă mai mult decât un kilogram de carne de porc

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale  a mai menționat că: „Se dezvoltă foarte bine la tulpina copacilor și în special nu la cei foarte mari, mai mici. Preferă și se multiplică mult mai ușor la umbră”.

Citește și: VIDEO- Comercianții vând mere „românești”... din Polonia

Cercetătorii au început demersurile pentru recunoașterea lalelei de lumea științifică

Laleaua Vlăsiei  urmează să fie recunoscută de către lumea științifică în urma demersurilor începute la Buzău. Cercetătorii au strâns argumente care arată că această floare se deosebește de altele care cresc în păduri.

„Cupa este mult mai fină, mai firavă și se distinge clar. Vorbim de o altă varietate”.

Citește și: VIDEO- Căpșunele românești au ieșit pe piață cu prețuri piperate

„Ar putea fi prima lalea românească, pentru că Laleaua de Cazane, așa cum o știți, poartă denumirea de Tulipa Hungarica, iar noi ne-am gândit ca aceasta să fie numită Laleaua Vlăsiei, pentru că se știe la baza soiurilor de cultură”, a continuat Costel Vânătoru.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- Amenajarea unei grădini: idei și sfaturi utile

Pentru că laleaua din Pădurea Crâng este o specie rară, administrația locală cere vizitatorilor să nu o mai recolteze. De aici și implicarea cercetătorilor buzoieni pentru o obține un statut legal care să aducă eventuale amenzi pentru cei care nu respectă regulile.

Citește și: Delicii culinare cu ajutorul blenderului. De ce este esențial în bucătărie


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si