VIDEO - Laptele de capră, tot mai căutat de români
Fermele de capre au devenit o afacere tot mai des profitabilă la noi din țară. Românii au prins gustul produselor derivate din laptele de capră, iar vânzările au început să crească simțitor.
Astfel, în satele de la noi din țară, tot mai mulți producători aleg să pornească o astfel de afacere.
Anca Marin, corespondent Kanal D, ne aduce mai multe informații.
Monica și Gheorghe Cucerzan au început să crească animale în urmă cu 15 ani. Dacă la început aveau 170 de capre, în timp, numărul acestora a crescut.
„Toate sunt cu lapte și suntem foarte mulțumiți de ele. Avem o producție de 2,5 litri pe cap de capră. E singurul animal care, în ziua de astăzi, ne-a satisfăcut și financiar. Brânzeturile sunt foarte bine apreciate pe piață”, povestește Gheorghe Cucerzan.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În ultimii ani cererea pentru produse din lapte de capră a crescut foarte mult.
Citește și: VIDEO- Cu sau fără bani, românii au avut un 1 mai îmbelșugat
„La început noi am dat laptele, dar din dorința de a avea un venit mai bun am început să facem produse. Și văzând că produsele pe care le facem au fost bune, pentru că odată ajunși pe piață cu ele au fost cumpărate. Satisfacția a fost atât de mare încât am diversificat gama de produse”, a spus Monica Cucerzan.
În ferma familiei se procesează zilnic peste 600 de litri de lapte, iar toate preparatele de aici se fac doar cu ingrediente naturale. Lactatele produse sunt vândute apoi în piețele tradiționale din Sibiu.
Citește și: VIDEO- Românii consumă cele mai puține fructe și legume la nivel european
Potrivit statisticilor, efectivele de oi și capre de la noi din țară au crescut cu peste 43 de procente față de anul 2006.
Citește și: Sunt estimate creșteri accentuate ale prețurilor în comerțul cu amănuntul, până în iunie
„În ceea ce privește numărul de oi și capre, țara noastră ocupă locul doi în Uniunea Europeana după Spania. Datele Eurostat arată că efectivele de caprine au ajuns la un milion și jumătate de capete”, a transmis Anca Marin, corespondent Kanal D .
În piețe un kilogram de telemea din lapte de capră costă 40 de lei, 300 de grame de iaurt costă 6 lei, iar un borcan cu brânză în ulei de măsline se vinde cu 20 de lei.