In articol:
Elena are opt porci în gospodăria ei din Vărăști, județul Giurgiu. Femeia crește animale de când se știe, doar că noile măsuri adoptate de parlamentari, par de neînțeles pentru micii crescători. Deși legea porcului nu mai limitează numărul de capete ce pot fi crescute în curte, acum apare o nouă problemă- oamenii nu mai au voie să reproducă animalele decât pe cale artificială.
Crescătorii sunt nemulțumiți de legea porcului
Mădălina Bichir, reporter Kanal D, ne aduce mai multe informații.
„Ei cu legea lor, noi cum știm noi! Așa am pomenit la părinți așa și noi... așa la ăștia mici, avem vier între ei”, spune Elena.
Citește și: Poliția Română și-a luat în primire noile BMW-uri cumpărate anul trecut
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis că: „S-a trecut de la monta naturală, adică cu plimbatul vierului prin sat că așa se întâmplă la țară, la însămânțarea artificială, pentru că este o metodă de protejare a difuzării bolii, a pestei porcine africane. La nivel de județ există însămânțători artificali”.
Și Ionuț crește 16 porci. Dar, odată cu noile măsuri, crede că va renunța la această tradiție.
Citește și: Noi măsuri: laptele se va ieftini de la 1 mai. Care sunt noile prețuri?
Condiții de igienă mai dure pentru legea porcului
Legea impune și condiții de igienă mai dure. Gospodarii trebuie să asigure un punct sanitar, în apropierea locului unde sunt crescute animalele.
Autoritățile spun că medicii veterinari și instituțiile locale ale fiecărui județ vor trebui să monitorizeze efectivele de porci din curțile oamenilor. Cine nu respectă legea, plătește.
„Gospodarii care nu respectă regulile riscă amenzi de la 1.000 la 15 mii de lei. Sancțiuni dure sunt și pentru fermele mai mari. De exemplu, transportul porcilor poate fi interzis, iar amenzile se ridică la 45 de mii de lei”, transmite Mădălina Bichir, reporter Kanal D.
Citește și: Noi schimbări la cardul de energie. La ce trebuie să fie atenți românii
Noua lege adoptată de parlamentari va merge la președintele României pentru promulgare. Ea va intra în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial al României.