"România se confruntă cu un deficit uriaș de meseriași cum ar fi electricieni, tâmplari sau mecanici auto. Tocmai pentru că e o industrie care are nevoie de susținere, liceele din Ilfov investesc în tinerii cu potențial și mizează pe cât mai multă practică la cursuri. Elevii talentați și serioși sunt recrutați după absolvirea liceului și intră în câmpul muncii cu salarii bune. Iată cum se desfășoară orele practice", a transmis Simona Pătruleasa.

Liceele de meserii sunt la mare căutare

Așa se învață la cursul de mecanică auto de la liceul Cezar Nicolau din Brănești. Marius este elev aici și e convins că viitorul lui va fi în domeniul auto. Deși a ajuns aici din cauza mediei mici, partea practică de la ore l-a făcut să-și descopere pasiunea.

"De mic am fost pasionat de mașini, dar și de fotbal. Prin dorința mea am ales învățământul dual pentru că îmi place mecanica. Am avut și alte opțiuni de licee, dar acesta mi se pare cel mai potrivt pentru că profesorii sunt bine pregătiți, avem garaje dotate", a spus Marius, elev.

Aici învață rolul fiecărei piese a unei mașini, știe deja cum să diagnistigheze o problemă și urmează să descopere și cum o poate rezolva.

În egală măsură contează și partea teoretică la un astfel de curs..



"Aici fac și practică și teorie. Noi îi pregătim cât putem, dar există și o perioadă de practică serioasă la un operator economic. Acele perioade sunt bine stabilitate... automat când merg în partea reală ei au deja cunoștințe... Obțin și un loc de muncă, un contract de lucru", a spus Andrei Maican, un profer asociat.

Mergem acum la atelierul pentru patiseri unde sunt pregătiți cei pasionați de bucătărie.

Andreea și Georgiana sunt două eleve cărora le place să gătească. Fetele n-au fost încântate la început de meseria de cofetar, dar acum o iau în calcul.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Nu am fost decisă dacă să vin aici... adică mi-a plăcut când am auzit despre ea, dar nu am fost decisă la această profesie", a spus Andreea, elevă.

Elevii de la liceele de meserii primesc o bursă de 500 de lei și o masă caldă la prânz. În plus, au un mare avantaj, indiferent de drumul pe care-l vor urma după studii, vor ști concret o meserie.

"Acești elevi beneficiază de stagii de pregătire practică în viața reală, în firme reale, agenți economici care investesc foarte mult în acești elevi", a declarat Mariana Cule, directoarea liceului.

Iar autoritățile din Ilfov, care au în administrare 5 licee de acest gen, mizează pe această formă de învățământ. România se confruntă cu un deficit uriaș de angajați.

"Am făcut în aceste 5 licee secții pentru învățământ dual, dar paralele am depus prin PNRR un proiect pentru un campus dual, un campus pe care îl facem împreună cu Politehnica București, care ne pun la dispoziție un

teren, unde o să construim un campus cu minim 250 de locuri de cazare, săli de mese și locuri de sport", a spus Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov.

Elevii care ies din școlile de meserii vor fi mecanici auto, brutari, lucrători în turism și lucrători comerciali- o zonă invadată acum de muncitori aduși din Asia. Țara noastră a pierdut, în ultimii 20 de ani, 20% din forța de muncă- români care au decis să emigreze.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- Călătorie în jurul lumii, la grădiniță. Cei mici descoperă frumusețile globului pămânesc și învață din plăcere geografia


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si